Prietenul nostru Degeratu

Sigur ca nu credem ca Degeratu ar fi amestecat in vreun fel in chestiunea cu Base – Hayssam! Nici vorba! Sa zicem ca nu. Sa zicem doar ca insasi prezenta lui Degeratu la Cotroceni este de natura sa genereze suficiente motive de scandal, ca sa nu mai punem toata treaba in corelatie cu episodul Base – Kovesi, cind prezidentul a tipat isteric la madam procuror ca n-a solutionat dosarul revolutiei si ca il va reactiva pe Dan Voinea.2062_remember_rev

Asa fiind, cel putin sa ne aducem aminte cine este Constantin Degeratu. Pentru clujeni, ramine acel individ care a organizat masacrarea demonstrantilor de la revolutie, pe 21 decembrie 1989. Si a facut treaba foarte buna… Degeratu sustine ca in decembrie 1989 nu indeplinea nici o functie de comanda sau conducere in Armata si ca, la Revolutie, a avut o „contributie pozitiva„. Vezi si foto. ––––––––>

Intr-un interviu pe care l-a acordat Info Pro, in 2005, generalul a spus ca  nu a fost niciodata cercetat de nici un parchet militar din Romania. El se referea la acuzele potrivit carora ar fi fost cercetat in dosarul evenimentelor din 1989 de la Cluj, ceea ce a negat. Sa vedem insa de ce n-a mai ajuns niciodata Degeratu in vreun dosar!

La Cluj, la 22 decembrie 1989, s-a declarat starea de necesitate pentru a se putea justifica masacrul din ziua precedenta. O parte din cei vinovati au fost arestati in iunie 1990, dupa ce seful Procuraturii militare Cluj, col. Tit Liviu Domsa instrumentase „Dosarul Cluj”. Au fost arestati, cu catuse la miini, Dicu, Cocan, Burtea, iar gen.Nicolae Militaru semneaza si pentru arestarea generalului Topliceanu. Ar fi urmat, firesc, si Constantin Degeratu.

Doar ca, la scurt timp, un anume Manea, ofiter de intendenta, avea sa telefoneze la Parchetul Militar, sustinand, categoric, eliberarea ofiterilor, in caz contrar amenintand cu ocuparea Clujului, de catre Armata. In mod firesc, incidentul a fost anuntat pe cale ierarhica, anume lui Mugurel Florescu, seful Directiei Procuraturii Militare, care raporteaza mai sus, pina la Ion Iliescu. De sus, ordinele incep sa coboare clare si limpezi: cei arestati sa fie pusi in libertate imediat, pentru a nu se „destabiliza primele alegeri libere”.

Deci, Florescu dispune eliberarea, dupa care, in aceiasi zi, soseste personal la Cluj, insotit fiind de gen. Vasile Ionel. Are loc o consfatuire, dar nu cu col. Tit Liviu Domsa de la Procuratura Militara, ci cu generalul Cheler, comandantul Armatei a IV-a, succesorul generalului Topliceanu.

Dupa cateva zile, Ministrul Apararii Nationale, Victor Atanasie Stanculescu inchidea dosarul Cluj si scotea din cauza si pe capitanul Carp Dando si pe generalul Topliceanu. Stanculescu propunand, totodata, pensionarea procurorului Domsa si numirea a 3 capitani (Andries Dorel, Siserman Viorel si Iepure Viorel) care sa se ocupe de dosar.

Cat despre inculpati, fiind inaintati in grad, la exceptional, vorbim aici de Lates, Caba, Degeratu, acestia nu mai puteau fi cercetati de cei cu grad inferior. Dupa cum explica procurorul Mihai Ghenus, scoaterea de sub acuzatie a vinovatilor se datora faptului ca acestia nu au fost decit simpli executanti ai ordinelor date de Milea si Ceausescu.

Decizia lui Stanculescu vine, insa, in urma unor solicitari primite din partea unor ofiteri de la Cluj, anume Dorin Gheorghiu, Florian Caba, Mihail Popescu si chiar Constantin Degeratu! Deci, dosarul lui Domsa a fost preluat de o echipa de la directie, a carei prima grija a fost sa-l puna in siguranta, sub protectia Armatei, adica a inculpatilor din dosar. S-a hotarit, in consecinta, „scoaterea de sub urmarire penala a tuturor inculpatilor si disjungerea cauzei pentru autori necunoscuti”. In 1992, dosarul s-a inchis. Nu s-a gasit nici un vinovat.

Cand procurorului militar Gheorghe Surdescu i s-a atras atentia ca Degeratu este cel care a intocmit planurile de dizlocare a trupelor de represiune in Cluj, acesta a declarat: „Lasa, domnule, cu pixul nu se omoara oameni„.

O alta contributie pozitiva marca Degeratu

degeratu

Odata cu venirea la Cotroceni a lui Emil Constantinescu, se cere si redeschiderea dosarelor. In 1997, insa, Constantin Degeratu, devenit ministru al Apararii, dadea ordinul 522: „Prezentarea personalului militar si civil la organele de ancheta, cu privire la evenimentele din decembrie 1989, se va face doar cu aprobarea ministrului Apararii Nationale”.

Pentru ca, Degeratu se ocupase pe 21 decembrie 1989 cu elaborarea planurilor de lupta stradala dintre Armata si demonstranti. In consecinta, noul rechizitoriu a fost definitivat abia un an mai tirziu. In 1998. Apoi, in aprilie 2003 s-au dat si sentintele: faptele erau prescrise, criminalilor din Armata li se schimbase incadrarea juridica in vatamare corporala din culpa etc. Procuratura a facut recurs.

La fel si ofiterii care, au fost obligati, in solidar cu Armata, sa plateasca unele despagubiri familiilor celor asasinati. In solidar, in sensul ca banii ar veni exact din bugetul de stat! Oricum, dosarul avea sa fie rejudecat de Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pensie grasa si bani de cheltuiala

Degeratu a fost pensionat in clipa in care a venit la putere PSD. A luat si niste salarii compensatorii, pe urma s-a dedicat „studiilor de securitate”, a fost consultant si cercetator la Studii Strategice. Asa a dat peste el Basescu si l-a luat, din nou, la Cotroceni. Este reactivat, dar dupa 2 ani trece din nou in rezerva – devenind si pensionar, si salariat la Administratia prezidentiala.

Deci, poate cineva sa creada macar pentru o secunda ca acest om de aleasa omenie, strateg, specialist, profesor, putea sa fie implicat in afacerea cu Omar Hayssam? Sigur ca nu. E odios sa ne si gindim la sa ceva.

Despre Echipa Ghilotina

just a political blogger

Un comentariu

  1. unul

    Dege n-a fost ministru al Apararii ci sef al Statului Major General intre 1997 si 2000. Iar Hayssam il cunostea pe Dege de la Basescu de prin 1998 cind i-a facilitat arabului „una mica” cu rachete de la MApN pentru o tara aflata sub embargou ONU. Boacana care s-a aflat dupa venirea PSD la putere. Asa ca Base l-a trimis pe Dege sa-i inchida gura lui Hashu ( codul de agent SIE al lui Omar )

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: