Despre liberalii adevarati

Ghilotina de campanie23 noiembrie 2009
(material recuperat)

De cind s-au dat rezultatele s-a asternut tristetea. Ba chiar s-au dezumflat unii rau de tot. Nasol, Crin e pe locul 3. Finala se joaca intre Prostanac si Basel. Nasol de tot. Pentru multi, juma’ de FSN contra cealalta juma’ de FSN. Vestea buna e ca liberalii au strins laolalta, dupa multa vreme, aproape un sfert din electoratul viabil.

Nu e putin lucru. Cum nu e putin lucru nici ca, in sfirsit, liberalii au reusit si au agregat, fie si online, o mica, inca slabuta comunitate. E un pas important. Liberalii adevarati sufla. Nu au murit. Au iesit, fie si cu un singur picior, din hibernarea de multi ani. Sigur ca nu a fost indeajuns. Mai trebuia scos si cel de-al doilea picior. Poate data viitoare. Deocamdata, ne multumim cu faptul ca reprezentam aproape un sfert.

Si, pentru ca citeam opinii ca “un liberal adevarat” nu va vota niciodata cu Geoana, dati-ne voie sa nuantam. Ba da, un liberal adevarat va vota cu Mircea Geoana. Da, cu Prostanacu. Pentru ca orice e mai bun decit Baselu. Pentru ca o alianta PNL – PD-L ar reprezenta sfirsitul partidului liberal. Sa nu ne imaginam ca nu exista politicieni flaminzi in PNL, gata sa se napusteasca la guvernare, gata sa se repede pe functiile locale, aducatoare de influenta si de bani.

Deci, ce optiuni exista? In primul rind, avem tandemul Base-Boc. Asa-zisa “optiune de dreapta“. Cu acesti indivizi ne e greu sa credem ca PNL ar putea coabita si ca ar putea supravietui vreunei guvernari. Sigur ca banii sint multi si buni, ca buzunare se gasesc mereu, ca primarii sint flaminzi, dar mai presus de orice, discutam aici de existenta PNL si in viitor.

Ori aceasta existenta a PNL ar fi pusa sub semnul intrebarii. Pentru ca nici Basele si nici umbra Baselui nu ar avea vreun scrupul in a distruge partidul lui Crin pentru propriul interes. O guvernare din care ei sa iasa nesifonati pentru viitoarele alegeri, cu suficienti bani extrasi pentru propriile cadre din teritoriu – Apostu la Cluj, Falca la Arad, Scripcaru la Brasov, Olteanu la Bistrita etc.

Tara, n-are decit sa o duca in spinare PNL-ul, sa respecte indicatorii FMI, sa raspunda de masurile luate in fata “poporului”. Minunata perspectiva! Pentru ce? Ca sa se indestuleze si citiva liberali?

Varianta a doua, pare sinistra, de asemenea. Prostanacu-Ilici. Ba inca si baronetul local, la fel de rapace ca si cel PD-L, dar poate cu o mai mare grija fata de aparente. De altfel, pe timpul guvernarii Tariceanu s-a demonstrat ca aceasta “gasca” poate fi tinuta sub control. Intrebarea e daca si Crin o poate tine sub control, ori ca e nevoie de o mina mult mai ferma? Poate, din nou, de Tariceanu?

Nu ne facem iluzii ca nu ar exista pretentii de la alde Oprisan, Mazare, altii ca ei. Nu ne indoim nici de faptul ca ar trebui facute si compromisuri. Dar cel putin PNL ar putea supravietui onorabil, pe de o parte, iar pe de alta parte ar putea sa isi reinstaleze oamenii in structurile de influenta.

Nu in ultimul rind, un personaj sinistru ca Baselu ar disparea de pe prima scena, speram definitiv, ceea ce ar duce, firesc, la disolutia PD-L si la dezumflarea acestei gogoase endemice. Nemaiexistind, asadar, “optiune de dreapta” alta decit PNL, partidul ar putea creste sanatos.

Din aceste motive, credem ca orice liberal adevarat va vota cu Mircea Geoana. Pentru ca orice drum, oricit de lung, incepe cu un pas. Iar data viitoare, si liberalii care salasluiesc “online”, vor putea face pasul catre sectiile de votare. Aceea va fi si ziua in care liberalii nu vor mai trebui sa se teama de acea “adevarata majoritate” de cca. 30 la suta, alcatuita din indivizi cu 4 clase.

Un gând despre „Despre liberalii adevarati

  1. Cred ca ai fost mult mai matur in gandire decat mine in momentul in care s-au anuntat exit-pollurile. Eu am cam dat de pamant cu toti, incercand sa ma conving de inutilitatea votului. Insa maine voi merge la vot. Da,va fi un vot anti. De Basescu eu m-am saturat.

Comentariile nu închise.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: