Bideu, Vadim, Ponta si mintuirea prin Christos

O noua problema a fost dezgropta: ungurii. Lungul sir al manipularilor a atins o noua etapa. Trecem peste discursurile ce au frizat oligofrenia. La Christos care ii vegheaza pe cei care lupta cu ungurii. La fel, cum tot oligofrenia au frizat-o si discursurile capeteniilor secuiesti in urma cu o saptamina. Sa vedem cum stau lucrurile in realitate.

PD-L (si Baselu) au constrins UDMR sa sprijine actualul guvern. Nu-i vorba, si UDMR s-a aratat deosebit de doritoare sa intre in combinatie. Ca sa nu se intareasca formatiunea politica rivala – Civicii – radicali si pe cale sa isi cistige autoritatea de a vorbi in numele maghiarilor din principalele trei judete – Harghita, Covasna si Mures – unde maghiarii asteapta ca cineva sa le reprezinte interesele. De altfel, remarcam inca din timpul alegerilor prerzidentiale faptul ca Hunor Kelemen si-a facut campanie nu in tara, ci tocmai aici! Mai exact, UDMR nu era intr-adevar interesata de competitie, cit mai curind de fidelizarea propriului electorat. Ceea ce e perfect de inteles.

Sprijinirea de catre Basel a celor din Partidul Civic Maghiar si amenintarea cu celebrele catuse de la DNA a unor capi de la UDMR a inclinat balanta in favoarea PD-L mai rapid decit s-ar fi asteptat oricine. Asa insa, odata cu intrarea UDMR la guvernare, s-a concretizat o noua situatie de fapt: ambii au trebuit sa faca anumite compromisuri. Si cei de la UDMR s-au luptat pentru ca scaunul din Senat al lui Mircea Geoana sa revina PD-L, cum si PD-L a aceptat tacit ca liderii UDMR sa se bata pentru procentele lor din Harghita-Covasna si Mures cu PCM. Cum? Tocmai prin radicalizarea discursului national.

Am mai dori sa facem aici o paranteza, doar de dragul unei imagini ce ni se pare deosebit de interesanta. In urma cu ceva ani, juristul Frunda Gyorgy candida pentru presedintia tari. A fost o adevarata surpriza atunci, si ce ni s-a parut cel mai frumos a fost ca Frunda declarase ca deviza lui este „Ein Mann, ein Wort„. Un om de cuvint, care nu-si calca principiile. Asta in politica! Acum insa, l-am auzit pe acelasi Frunda Gyorgy sustinind ca Geoana nu mai are legitimitatea de a ocupa locul sau in fruntea Senatului. Frunda facea pledoaria in calitatea sa de jurist. Deci, calcindu-si grav in picioare propriile principii. Cam atit de tari sint deci argumentele puse in discutie acum, cam atit de dure intelegerile cu PD-L.

Batalionul secuiesc

Este deja o regula ca o data pe an, in preajma zilei de 15 martie, o mina de extremisti maghiari sa declare ceva. Orice. Anul acesta au cerut sa utilizeze limba maghiara ca limba oficiala. De regula, ideea este ca aceasta propunere a lor sa fie pusa in atentia Parlamentului Romaniei, care Parlament sa decida. Pina la urma, nimic iesit din comun. O doleanta a unora. Fie ei si maghiari. Fie ei si cu pretentii exagerate. In plus, tot asa, an de an, avem si o demonstratie de imbecilitate, cu 2-3 drapele horthyste, Garda Maghiara, Batalion Secuiesc etc. menite a intarita chiar si pe cei mai calmi dintre romani. Sigur, liderii UDMR se delimiteaza, regreta si cam asta e tot ce fac.

In Ungaria, Garda Maghiara este la fel de „bine vazuta” ca si in Romania! Adica, este catalogata drept o formatiune extremista, periculoasa. Si, dincolo de citeva figuri „legendare” ce apar la diverse mitinguri si scriu pe o pagina de internet radical-extremista, cam asta e tot. Lumea poate trai si fara ei. Insa, fapt e ca de fiecare data, la 15 martie, cite un reprezentant apare si la Cluj, face dovada apartenentei sale la ideologile extremiste si simbolica aferenta, spre mindria unor copii cu cosuri pe fata carora li se pare de-a dreptul extraordinar.

„Romania, a romanilor! Zelea Codreanu traieste prin noi toti”

Urmarea insa este de fiecare data o exacerbare a nationalismelor vadimiste, marsuri ale neonazistilor, iar anul acesta avem si evenimentul de la Toplita. Un eveniment ce tine de politica interna: Adunarea Forumului Civic al Romanilor. Victor Ponta a tinut sa marcheze aici un punct impotriva lui Traian Basescu. Ca atare, nu vom mai intra in amanuntele discursului sau, caci n-a fost nici mai bun si nici mai rau decit al lui Vadim. De altfel, atit Victor Ponta, cit si Vadim Tudor au subliniat ca strabunii lor au dezertat din armata Austro-Ungara si s-au refugiat in Vechiul Regat. O frumoasa coincidenta, nu? Ponta a dorit sa comunice ca PSD se opune celor care vad un Tinut Secuiesc, si a declarat ca Vadim va dezvolta ideea mai bine decit el, cea ce s-a si intimplat, pe urma a precizat ca PSD se opune si celor care doresc sa utilizeze maghiara ca limba oficiala in stat, celor care vor sa inlature sintagma de stat national din Constitutie. Pentru ca, zicea el, toate acestea au un singur punct de pornire: Baselu. Baselu si alianta lui cu liderii UDMR.

Sigur ca Ponta vorbea balarii. In primul rind, cei care au organizat povestea cu alesii maghiarilor care doresc utilizarea limbii maghiare ca limba oficiala, nu erau de la UDMR. Dimpotriva, erau exact oponentii lor din cadrul etniei. Apoi, ca ne place, ca nu ne place, un Tinut Secuiesc chiar exista. Nu numai geografic, ci determinat si prin particularitatile pe care multa lume se chinuie sa le nege. Este un fapt. Si la fel, tot un fapt este si ca aici locuiesc preponderent secui. Care vorbesc limba maghiara. Si asta, pentru ca este limba lor. Iar daca ar fi lasati in pace, si-ar vedea de treaba si nimeni n-ar mai avea nici o problema cu ei. Numai ca, nu oamenii conteaza in ecuatia aceasta, ci voturile pe care prezumptiv le-ar putea da intr-o parte sau alta.

Pe urma, sintagma de „stat national” este intr-adevar depasita. Romania este departe de a fi un stat national. Nu exista o singura natiune care sa locuiasca pe teritoriul tari. Harta populatiei nu se suprapune exact cu harta tarii. Mai traiesc aici multe alte natii. A nega acest lucru inseamna a nega evidenta. Si, pina la urma, vorbim despre milioane de cetateni care au alta nationalitate. Nu doar maghiarii! Ca toti, inlauntrul granitelor, au aceasi cetatenie, asta e deja alta poveste, si nu o contesta nimeni. Numai ca, din motive greu explicabile, unii continua sa traiasca la 1848, fara sa stie de ce.

Dar discutiile acestea, purtate mereu cu tonul ridicat si proferind amenintari, au ajuns sa fie deranjante pentru toata lumea. La fel cum si Biserica „nationala”, Ortodoxa, ni se pare o chestie la fel de bizara. Exista milioane de cetateni ne-ortodocsi in aceasta tara. Cit despre coruptia si incapacitatea Bisericii Ortodoxe, e mai bine sa nu discutam. Dar un exemplu ce-l avem la indemina tot il vom nota aici: pe toate forumurile, „crestinii” si iubitorii de biserica au urlat din toti bojocii la arestarea primarului din Baia Mare, vinovat de faptul ca n-a lasat niste nenorociti pe drumuri, cumparind pentru municipalitate un bloc din care acestia urmau sa fie evacuati,  sa „fie facut fetita in puscarie”, sa i se dea o pedeapsa mai mare, sa fie arestati si altii. „Crestini”, in postul Pastelui! Daca asta este starea cu care Biserica Ortodoxa se poate lauda in sinul enoriasilor sai, iarasi avem o mare problema. Dar, nu-i asa, Biserica Ortodoxa este si ea, nationala, deci intangibila, indiferent de ceea ce face. Asadar, de ce sa ne mire ca la Toplita, Vadim Tudor l-a scos pe Iisus Christos ca pe o arma personala?

„Batrinul edec” si vechea problema: pericolul unguresc

Ca Ponta a vrut sa cistige niste puncte in lupta cu Baselu, putem intelege. Ca a dorit sa mai cistige citeva voturi de la romanii din Harghita si Covasna, iarasi putem intelege. Dar ceea ce s-a facut, legitimarea unei „probleme”, de altfel inexistente, si ca sa folosim o expresie a premierului Boc – umflata cu pompa – ni se pare la fel de imoral ca si ceea ce face Baselu. Mai exact, este acelasi lucru. Si nu este o noutate! Chestiunea maghiara a fost deja utilizata cu suces de Ceausescu si de Iliescu. Acesta din urma i-a inventat pe Funar, Vadim si Paunescu, doar pentru a putea identifica si legitima un „inamic” impotriva caruia a luptat, deturnind atentia de la problemele rerale si pastrindu-si pentru 3 mandate locul in fruntea tarii. De altfel, cu doar doua zile in urma, Ion Iliescu a declarat ca vinovat de ceea ce s-a intimplat la Tirgu Mures in 1990, sint „incitarile lui Laszlo Tokes”. Nu este o declaratie intimplatoare! Doar falsa. Dar ce mai conteaza?

In 1990, Ion Iliescu reinventa „pericolul unguresc” si ii dadea o expresie acuta. Scopul nedeclarat era, de fapt, infiintarea SRI. Nu a contat cine plateste pentru asta, Cofariu sau Cseresznyes Pal, cum nu a contat nici cine moare in decembrie 1989. Iliescu nu este insetat de bani, ca si Baselu, Udrea, Videanu, Blaga, Berceanu etc. Iliescu este insetat de putere. Iar acum, prin Victor Ponta, are pirghiile necesare sa mai intoarca inca o data roata in favoarea PSD. Cu ce ne jucam? Cu ungurii. Am mai facut-o, terenul e inca fertil.

Ceea ce se intimpla acum este absolut identic cu ce s-a intimplat in anii ’90. Accentele sint doar altele. Cum se zice, fraierii nu dispar, se schimba doar. Altminteri, daca marii nostri barbati de stat ar avea macar in clin sau in mineca cu fericirea cetatenilor Romaniei, poate ca ar fi condamnat cineva manifestarile neonaziste de la Cluj, iata, deja la a doua editie. O miscare neonazista aprobata de conducerea PD-L a Clujului! Chipurile, de comemorare a lui Avram Iancu. Dincolo de harta Romaniei ce inglobeaza si Republica Moldova, am vazut ca moartea lui Iancu este de fapt impotriva „separatismului” unguresc si pentru puritate nationala pe teritoriul tarii.

Cu alte cuvinte, citiva „navetisti” care nu au nimic cu Clujul, considera ca ar trebui „sa plece ungurii din tara”, eventual, la fel de bine, ar putea fi si goniti cu pietre. Oricum, ei reprezinta „coloana a V-a a iredentismului unguresc” etc. La cita minte au organizatorii de la Noua Dreapta si simpatizantii lor, inclusiv din presa – vezi cazul NapocaNews, nimeni afara de ei si de ura lor nationala nu mai are loc inlauntrul granitelor acestei tari. Nasoale frustrari! O batrina intervievata de un post local TV a declarat ca a venit la manifestatie „ca sa apere tara” si sa demonstreze ca in Romania traiesc romani. Ceea ce, musai trebuia demonstrat! Cum si tara trebuia musai aparata!

Manifestarea de la Toplita are cam acelasi scop: sa apere de tara (de cine?) si sa demonstreze ca romanii vor fi mintuiti de marii barbati ai tarii: Bideu, Vadim si Ponta. Iar peste toti, pluteste un Iisus rastignit si doctoratul lui Vadim Tudor.

PSD vs. UPPR

Un al doilea aspect legat de PSD vizeaza insa si ocuparea din bun start al segmentului electoral caruia partidul fugarului (independentului) general Oprea doreste sa se adreseze. Caci, sa nu uitam, Uniunea pentru Progresul Romaniei sau cum se va fi numind, are deja ca prim obiectiv resuscitarea „spiritului national”. Sigla este compusa din initialele partidului asezate pe un scut, in fata unei acvile ce tine in cioc o cruce.

Scut, ca nu-i asa, ne apara de cineva. Crucea, pentru ca avem si o biserica nationala. Ghiciti singuri continuarea. Ca atare, miscarea lui Iliescu si Ponta este – politic vorbind – oportuna, insa, ca de obicei, murdara. Nu ca ne-am fi asteptat la altceva.

In contextul dat, e limpede ca nici PNL nu poate sta deoparte. Daca nu se pronunta impotriva „separatismului unguresc”, ceilalti o vor lua inainte. Dar a facut-o (timid, prin Norica Nicolai), facind astfel jocul PSD. Pacat ca, la ora actuala, conducerea PNL pare sublima… dar lipseste cu desavirsire. „Dictatorul” Crin si locotenentii sai nu par a fi capabili a gestiona in timp real evenimentele politice.

Ca atare, poate in premiera, sintem in pozitia de a fi de acord cu o declaratie rostita de Laszlo Tokes: „se incearca introducerea problemei maghiare in politica romana”. Boc s-a pronuntat impotriva folosirii limbii maghiare ca limba oficiala, Marko Bela a declarat ca nu e momentul sa se incite spiritele, Iliescu – ca de vina e Tokes, Vadim ca… si tot asa. Bulgarele a luat-o, din nou, la vale. Era de asteptat.

Anunțuri

14 gânduri despre „Bideu, Vadim, Ponta si mintuirea prin Christos

 1. Excelentă sinteză. Cam asta încerc şi eu să le transmit unor prieteni de blog, prieteni cu afinităţi similare, dar lesne inflamabili… Adică manipulabili.
  Adică asta:
  Prietene, am lăsat să treacă două zile înainte să spun ce-aveam de spus, ca să fiu
  sigur că sunt bine înţeles.
  Chestiuţa asta cu secuii care se adună şi hotărăsc azi iar mâine uită tot a intrat într-o ciclicitate previzibilă.
  Butoanele sunt apăsate nu la Ciuc, ci la Cotroceni.
  Se cheamă diversiune, distragerea atenţiei, maradona.
  Dacă faci greşeala să întorci capul în direcţia petardei fumigene, când revii la
  realitate să nu te miri când o să observi că ţi-a dispărut portofelul.
  Sigur că toţi trebuie să-şi dea demisia, dar trebuie început cu cel mai important,
  cu perfidul instigator şi beneficiar al dezbinării mai mult sau mai puin artificial
  provocate.
  Cine s-a dus în mijlocul lor, să-i provoace şi să culeagă roadele de bun român?
  Cine a stimulat formarea Forumului Civic Maghiar, spre erodarea UDMR?
  Cum, de altfel, a încercat cu PNG, sfătuindu-l părinteşte pe Jiji s-o ia la stânga,
  spre săparea la temelia PSD?!
  Eu zic să nu-l scăpăm din vedere pe tartorul „ăl bătărn” cu coadă, coarne şi copite despicate. Din vizor, adică.
  Vizorul ăla de la lunetă.
  Luneta aia de la carabină.
  Şi, ca să nu zici că vorbesc în dodii, te uită, rogu-te, primpejur azi. Mai vezi vreo urmă din fumul iscat? Mai auzi vreun ecou de la petardă?
  Şi n-au trecut nici măcar trei zile, de la scripturi… asta, de la strigături!
  Merită?
  Ia vezi, mai ai portofelul?!
  Şi mai e ceva.
  Avem o prioritate. Un scop. Un ţel.
  După ce trecem puntea, om vedea cu cine ne mai războim. Dar, până la victoria finală, eu zic să ne conservăm energiile şi gândurile pentru cine le merită. De fapt, pentru cine NU le merită.
  Asta a propos de mica dicuţie de pe blogul lui Radu Portocală, despre „politica”
  viscerală şi cea raţională.
  Câteodată, e bine să ne urmăm primul impuls, instinctul ne poate salva viaţa, pe moment.
  Dar, de cele mai multe ori, dacă reuşim să-l reprimăm, raţiunea ne salvează, pe termen lung.
  Altfel, sigur că da, DEMISIA!
  Deşi eu continui să strig: Cartagho delenda est!
  Adică: ARESTAREA!

  PS. În privinţa lui Anghel, m-am mai documentat, se pare că toată chestia stă în sintagma „preţul zonei”, adică în preţul pieţii, care se pare că a fost cel corect.
  În privinţa asta, Mea Culpa.
  Ancheta ar fi trebuit să-l privească pe vânzătorul iniţial, dar în Românâia nimeni nu-l
  condamnă pe vânzătorul care vinde în pierdere, chiar dacă vinde ce nu-i al lui…
  În ce priveşte soluţia constrângerii chiriaşilor să devină proprietari de drept, deci plătitori de impozite, prin creditarea fiecăruia cu suma, modestă, necesară achitării garsonierii, cam 5000 euro, rămân la părerea mea. Trebuia făcută!

  Congratulations!
  This is it.

 2. Clasa politica e omogena in gandire si simtire de parca ar fi clonata.
  PNL-ul e reprezentat de Norica, cu o gandire de procuror tipita celor educati in spiritul nationalism-comunismului.

 3. Iliescu a reinfiintat Securitatea in ’90, orice nume ar fi avut ea.

  Cand SRI iese si spune ca in Secuime „se pregatesc incidente” antinationale, ma pot indoi de calitatea informativa a acestui serviciu. Dar ma pot gandi la calitatea lui dezinformativa.

  ca idee.

  felicitari pentru text.

 4. Diversiunea maghiara va fi scoasa din joben ori de cate ori va mai fi nevoie de a acoperi teme adevarate. Am impresia ca atat noua dreapta cat si garda aia maghiara de care e nevoie ca agent provocator sunt cusute cu aceaesi ata alba.

 5. 1. Vezi ca in ortodoxie Iisus Christos se scrie Iisus Hristos.
  Nici nu aveam pretentii de la un sectant sa ateu. Doar pt cultura ta generala.
  2. Daca Ro nu este stat national atunci cei? Federal? Statele sunt clar definite. Franta este st national cu toata emigratia masiva si minoritatile istorice. Ups! Am uitat/ dizolvarea in laturile globalizarii, stergerea statelor de pe harta, rescrierea istoriei…rulzz!
  3 binenteles vinovatii de serviciu: vadim, neonazistii, national/comunismul, basescu(obsesia voastra patologică), extremistii in general..ungurii mielusei, tokes eroul, blablabla mai schimbati placa ca s-a spart.

  1. Ca norocul, nu sintem fundamentalisti ortodocsi. Dar cel putin stim ca „ce-i” se scrie asa. Si nu altfel. Cu cratima. Da, e prea greu de inteles! Poate intr-o alta viata. Nu dispera. Caci a ta va fi imparatia. Bizuit.

 6. Cand citesc articole de mai sus, mi se pare firesc sa vina altii, din alte orase, sa deschida ochii exemplarelor de clujensis-superiorus. Care dintr-o data el e autosuficient, ieuropean si tolerant de sta si in patru labe. Ca timp de trei mandate ati votat ca vitele un hot ce poza in patriot, ca si Funar, ati uitat. Ei bine, noi, astialalti, veniturile cum se zice, nu am uitat. Asa ca poti sa iti bagi mandria si ingrijorarea de clujean pur-sange in fund si sa galopezi spre Budapesta daca nu iti convine …

  1. Sa nu ne incurcam in detalii! Clujul se compune din 2 parti: CLUJ – adica noi, si NAPOCA – adica toti taranii care au invadat orasul asta si care voteaza ba cu Funar, ba cu Boc. Dupa chipul si asemanarea lor. Deci, cam pe acolo si in 4 labe.
   Cit despre clujean pur singe? Da! Si nu ne este rusine. Voua ar cam trebui sa va fie pentru crasa voastra incultura, rautate, incompetenta etc. Si pentru ca nu sinteti in stare sa suportati faptul ca cineva e mai bun decit voi, ca a fost aici inaintea voastra, ca poate trai si civilizat. La Budapesta mergem chiar destul de des, la Viena si mai des. Dar ce-ar fi sa va intoarceti voi in grota din care ati iesit? Ca e mai greu asa cu apa si cu sapunul.

  2. @bara

   am citit cu stupefactie comentariul tau, bara, sef peste publicatia de orientare nazista napoca news. din cauza unor imbecilitati nationaliste ca cele ale tale sau ale garzii maghiare ies imbecilii primari in cluj. pentru ca exista asemenea deviatii mentale de partea romanilor si ungurilor inca se mai castiga si se va mai castiga politic in cluj pe filiera nationalista.

Comentariile nu închise.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: