Reforma PDL: spaga, mai multa spaga!

Baselu si Piciul, Boc, au un singur scop: reforma. Declarativ. I se zicea altcuiva „Abramburica”? Se sterge cu buretele. S-a prescris! Avem candidati noi. De la scoala de chelneri, nu de la cea de filozofi. Deci, cum vine? Profesorii sint cretini si ii invata prost pe studentii la medicina care ajung doctori cretini? Pai ia sa vedem de ce.

De exemplu, in viitoarea lege a invatamintului, samuraiul chimist al educatiei nationale, vrea sa numeasca si sa revoce directori de scoala, rectori, profesori, tot. De ce? Zic pedeleii ca de aceea ca, sarmanii profesori, erau nevoiti sa dea spaga la titularizare. Deci, nu va mai exista spaga. Cum adica sa dai spaga pentru titularizare pe un post? Fix. Stabil. For ever. Nu mai bine ai da spaga an de an, si nu mai bine ai aplica an de an pentru un post de profesor? Ca leafa tot nu e! Deci, ia sa vedem „cu cit iese profu pe interval” ca sa il lasam noi sa moara de foame si sa completeze fix aiurea tone de hirtoage! Asa da! Mare reforma!

Plus ca, decizia de angajare (contract pe un an!) e absolut neclar de unde vine. De la director? Pai directorul conduce sau triumviratul compus din profi, parinti si primar? Pai nu se stie exact. Ca pe parinti, pe foarte multi parinti, ii doare fix in basca, va fi una din surprizele spectacolului. Ca, in schimb, primaria si asa-zisii parinti „interesati” de educatia odraslei vor veni pe filiera exclusiv politica, iarasi va fi haios. La fel si la universitati! Ca atare, se preconstituie toate mecanismele necesare pentru colectarea infinita de spaga. Numai ca, pentru salariile de rahat care se dau in invatamint, nu credem ca va fi cine stie ce bataie. In varianta cu spaga. Dar, ramine de vazut. Ca 5 milioane de retardati sigur avem in tara.

Pusi la zid, injurati zi de zi la TV, profesorii si-au pierdut in buna masura prestatia sociala. Statutul de profesor, care ar trebui sa fie unul cit se poate de respectabil. De altfel, foarte multi parinti au ajuns sa considere profesorul o cirpa de sters pe jos „pe care il cumpara cu scoala cu tot”. Unica menire a profului fiind aceea de a promova odrasla semianalfabeta. Si, aspecte neesentiale ca frecventa, chiar nu mai conteaza. Si nici abandonul. Copilului i se mai da o sansa. Poate sa faca scoala si la 40 de ani. Numai profu are indatoriri. Fata de sistem. Fereasca sfintu’ sa iasa din vorba inspectoratului, directorului, ministerului, primarului etc.

Si cam la fel sta treaba si cu doctorii. Insasi notiunea de „spaga la doctor” este incredibil de idioata. Mai ales in conditiile in care doctorul e prost platit, obligat sa munceasca fara a avea la dispozitie minimele conditii necesare, minima dotare si un minim respect. Ati vazut doctori inghetind in policlinici? Ati vazut doctori strinsi cu usa sa completeze o tona de hirtii inutile si facind contabilitate, asa aiurea? Ati auzit de chirurgi care nu au cu ce te adormi sau ata chirurgicala? Ati vazut ca gem spitalele de bolnavi? Si ei ce ar trebui sa faca intre 2 garzi? Sa fie veseli si multumiti? Sau poate sa li se rupa de tot sistemul, de pacient, de spital, de sefi, de Boc. Sa se descurce cum pot.

Astea sint serviciile medicale din Romania. Firesc, sintem in pragul vomei si cind ne gindim ce a ajuns invatamintul romanesc. Numai ca, aceste domenii, ca si multe altele, au ajuns asa din cauza unei severe contraselectii generate de subfinantare. Nefiind bani pentru profesori si doctori, normal, cei mai buni au parasit sistemul, si inca doctorii au avut alternativa cabinetelor private, policlinicilor etc. Profesorii au avut si ei, initial, varianta meditatiilor. Numai ca, politicienii s-au ocupat de acest aspect. Obligind profesorii sa ii treaca pe TOTI nefericitii, indiferent de performanta, au pus capat si meditatiilor. In schimb, am ajuns inapoi la admiteri in facultati, pentru simplul fapt ca un elev cu „10 pe linie” poate fi si semianalfabet.

Toti copiii fiind insa „geniali” si numai buni sa fie promovati indiferent daca au dat sau nu pe la scoala, invatamintul a ajuns pe marginea prapastiei. Cam unde au ajuns si profesorii. De ce nu s-au organizat ei? Pai s-au organizat. Numai ca, dupa cum bine stim, cel mai bine ii sta liderului sindical in… Parlament. Iar sefii Inspectoratelor Scolare sint numiti politic. Asa se inchide si cercul. Si cam asa a stat treaba si cu doctorii. Poate ca la un nivel mai „soft”.

Si acum, tineti-va bine! Daca asa-zisa reforma ar viza vreo chestie ce tine de invatamint, sau de sanatate, inca ar fi oarecum in regula. Numai ca, PDL s-a inspirat din modelul „Spiru Haret”. Adica, au inteles ca e rost de bani! Ca pute a bani. Ca sa va mai dam un exemplu, Universitatea Babes-Bolyai are bugetul mult mai mare decit il are Clujul! Pai e normal ca Andrei Marga sa pastoreasca acest buget? Un buget „nerusinat”? Un liberal? Pai nu se poate! Boc si Catalin Baba, ca sa pomenim asa in treacat niste nume, sint insa exact monstruoasele creatii ale lui Andrei Marga.  Tot din foamea de bani nascuti. De toata prosteala cu „invatamintul cu taxa”, adica multi-foarte multi studenti, dar prosti ca noaptea (majoritatea), tot Marga e unul dintre culpabili. Vorbim de promovarea unor „deprinderi” mai curind teoretice si genraliste in facultati si nicidecum aplicabile in vreun domeniu. De altfel, rarele scandaluri au fost rapid maturate sub pres, studentii redusi la tacere, iar cadrele universitare doritoare sa ciripeasca la presa, urgent mutate pe linie moarta sau si mai rau. Din acest motiv s-au preferat cadre precum Boc sau Baba. Adica oameni cu carente mari, usor manevrabili, cu „opera” dubioasa, obtinuta la apelul bocancilor.

La fel, masteratele si doctoratele au devenit simple afaceri. Nu ne referim la vinzarea lor. Ne referim la faptul ca exista indrumatori de lucrari care sint regeste platiti ca sa nu faca absolut nimic. Ma rog, sa dea niste semnaturi. In special pe statele de plata. Ori asta e chiar o mina de aur. Din acest motiv se insista si pe varianta de „life long learning”, ce prevede re- si re-re-specializari, din 5 in 5 ani. Mai exact, cite un masterat, cite o specializare, cite un doctorat, doar ca diploma sa isi pastreze „valabilitatea”. Concomitent, sigur, sa se incaseze banutii aferenti de catre autori unor magnifice „opere” de compilatie de acum 20-25 de ani. Adica de profesorii universitari ai mai adevarati. Mai intra in discutie, desigur, imobiliarele. Spatiile universitatilor. Caminele studentesti etc. Cazarea, alti bani, alta distractie. Dar, retineti esenta: BANI.

Si Senatele universitatilor sa decida cine este rector? Zau asa… Cind e vorba de atitia bani? Pai nu se poate. Partidul trebuie sa spuna cine poate ajunge la bucate si cine trebuie sa plece. Daca nu „imparte”. Si va dati seama cam care ar fi nivelul unei spagi pentru o functie de rector? Va dati seama cam ce bani s-ar putea extrage din sistem si canaliza spre politicieni? Partidul trebuie sa spuna ce universitati si ce scoli ramin si care se desfiinteaza? Care cotizeaza si care se duc la naiba? Si am zgiriat doar suprafata problemei! Tragind linia, avem asa: spaga, anual, de la toti profesorii de scoala, spaga de la directori, spaga de la universitati, spaga, multa spaga. Si haos, cit cuprinde. Multe examene! Sa vedem cit sint de capabili idiotii pe care ii tepuim! Astia, profesorii, doctorii… muritorii. Tone de hirtie, birocratie! Aprobari. Revocari. Numiri. Si intre timp, cite o distractie gen Voicu, sa nu isi iasa bizonul din forma. Asta e adevarata reforma! Asta e Epoca Traian Basescu!

Despre Echipa Ghilotina

just a political blogger

  1. nicole

    Din nefericire aveti dreptate 100%. Astept reactia societatii… Sper sa inteleaga macar acum ca gasca basesciana va distruge Romania daca nu este „maturata” urgent!!!

  2. Naprostel Clujeanu`

    Uraaaaaaaaaaaaaa!Uraaaaaaa! Ioi, cata maretie! Luptam pentru pace!

  3. Un articol excelent, scris cu „nerv”, imi place. Si chimistul ala care vrea sa tranforme Romanica in Laponia! Nu mai avem speranta nici de la Mos Craciun!

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: