Boc isi pregateste iesirea din scena?

La momentul in care am citit pentru prima data informatia ca Boc se viseaza rector al Universitatii Babes-Bolyai, am crezut ca este o gluma proasta. Informatia venea de pe City News. Apoi, vazind ca „se sparge” Universitatea – prin noua lege a invatamintului – un spatiu special fiind alocat de lege tocmai UBB, am inceput sa credem ca poate exista un simbure de adevar in toata povestea.

Pe urma, de la Cotroceni am fost anuntati ca „Boc expira in decembrie”. O alta informatie viza asa-zisa „autonomie universitara”, in baza careia rectorul sa fie numit politic! Legea sustine ca rectorul nu poate avea peste 65 de ani, ceea ce, din start, il pune pe Andrei Marga pe lista „disponibilizatilor”. Nu in ultimul rind, chiar din UBB au inceput sa razbata scincete de durere. (Vezi documentul atasat).

Mai intii, din cauza faptului ca PDL a inceput sa utilizeze chiar metoda lui Marga de a acede la conducerea UBB. Dupa cum se stie, tocmai prin Catalin Baba, azi unul din locotenentii Pinguinului, Marga a reusit peste ani sa ramina mereu si mereu rector al UBB. Pentru ca misiunea lui Baba, la vremea respectiva mina dreapta a lui Andrei Marga era de a stringe exact voturile studentilor in proportia necesara pentru a acapara functia de rector.

Acum, vedem fara prea mare surpriza ca Baba si-a invatat lectia! Asa se explica prezenta primarului PDL din Cluj – Sorin Apostu – in toata aceasta poveste.

Apostu a fost adjunctul lui Boc la Primarie. I se spune „fifty-fifty”. Deci e lesne de ghicit ca a promite un post unui student ori a sustine pe cineva „politic” pentru o functie la UBB nu-i provoaca prea mari greturi. Mai mult, Apostu s-a dovedit un soldat disciplinat al Partidului, fiind si un bun „incasator” in locul lui Emil Boc. Mai mult, el insusi provine din mediul universitar, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (unde mai pastreaza ca un backup catedra), adica locul de „bastina” al familiei Baba. Profesorul Baba – de morfopatologie – este tatal lui Catalin Baba, absolvent de USAMV. Ce mica e lumea!

Sorin ApostuDesigur, povestea a fost negata pe toata linia. Apostu nu face angajari, Apostu n-a facut, Apostu n-a dres… Implicarea lui Boc si Baba devine si mai greu de dovedit. Pina la urma, e cuvintul lui Andrei Marga (a se citi Colegiul Senatului UBB) vs. cuvintul pedelistilor. In realitate, Andrei Ciubuc este „student” la „Studii europene”, la facultatea lui Nicolae Paun, urmasul lui Catalin Baba in ceea ce priveste tragerea sforilor in ceea ce priveste obtinerea voturilor. Ciubuc este prefectul studentilor. Un personaj interesant si el. Ca UBB se lauda ca a cistigat impotriva pedelistilor… e doar hazliu.

O alta chestiune interesanta aici este spargerea Universitatii in doua: Babes – cu predare in limba romana, si Bolyai – adica linia maghiara. Aici, cistigul e dublu! Pe de o parte este satisfacut politic UDMR-ul, pe de alta parte, este indepartata din slujba lui Andrei Marga si o alta ‘somitate” – Pisti (Istvan, Stefan, whatever) Szamoskozi si – cu un drum – toate voturile lui Marga asigurate de linia maghiara de studiu. Pentru ca, in principal, Andrei Marga a reusit sa se mentina rector prin voturile maghiarilor si – asa cum am mai spus – ale studentilor. Acum, Universitatea Bolyai va avea probabil parcursul pe care il merita, atita doar ca va fi decuplat sprijinul pe care traditional il ofereau lui Andrei Marga.

Ministrul Funeriu a incercat un soi de explicatie, insa n-a reusit sa clarifice nimic. Dimpotriva! El a zis ca nici vorba sa se incalce in vreun fel autonomia universitara, doar ca, la conducerea acestora este nevoie de manageri, ca sa se plaseze si universitatile intr-un sistem corporatist.

Sigur ca teoria asta poate fi acceptabila pentru unii. Un regim competitional, axat pe autosustinere, unde cei care sint rentabili ramin, iar cei care nu se pot sustine, pleaca. Iar Funeriu si-a aratat disponibilitatea de a sterge de pe lista universitatile „nerentabile”.

Partea haioasa rezida tocmai in faptul ca singurul lucru in care exceleaza universitatile romanesti la ora actuala este tocmai fabricarea banilor. Iar UBB are un succes nebun pe aceasta linie, dupa cum am mai spus-o, universitatea avind un buget mult mai mare decit are tot Clujul! De fapt, aici este si miezul problemei. Pentru ca si PDL vrea acesti bani. Cu orice pret. Si, ce metoda mai buna exista decit de a-i lua direct? Pai, nici una.

Ca atare, cu Marga indepartat, cu infrastructura gata construita, cu magistralele pe care curg banii gata consolidate, nu mai ramine decit a numi (nu a alege de catre profesori si studenti!) un om de-al partidului sa gestioneze BANII! Funeriu a incercat sa explice – in acest punct – ca ar fi mai multa lume implicata in numiri, desigur tot persoane controlate politic din diverse entitati centralizate si controlate de partidul aflat la putere!

Si, ce sa vezi, cine e cel mai priceput in a mintui niste bani? Pai…. desigur, Pinguinul. Plus ca, odata eliminat de la Guvern, o functie mai potrivita nici ca isi putea dori. Asa-zisa facultate facuta de Boc este apa de ploaie, dupa cum a aratat intr-o precedenta iesire publica Marga, functiile inferioare ocupate in UBB de ageamii ca Boc si Baba fiind la vremea lor necesare din motivele ce le-am descris deja pe acest blog. Deci, Boc a absolvit o asa-zisa facultate de filozofie pe vremea lui Ceausescu, cind buna parte a materiei de studiu era socialism stiintific, materialism dialectic etc. etc. iar marii lui dascali erau Sabin Pop sau Grigore Zanc! Somitati ale Filozofiei! Asimilate fiind studiile astea, chiar si oarecum fortat, la cele de azi, Boc a ajuns la „Studii Europene”, de unde s-a procopsit si cu titula pe care o tot flutura in fata celor care habar nu au despre adevaratele studii facute de Pinguinul de la UASCR.

Cit despre faptul ca ar fi in vreun fel „constitutionalist” ori avocat, din nou, sa avem pardon! De altfel, singurul care s-a distrat copios de aceste „calitati” ce si le aroga Boc a fost regretatul Antonie Iorgovan, „parintele Constitutiei”! Remember? Pe vremea lui „Tuca Show” l-a prins la inghesuiala pe Boc, in direct, intrebindu-l daca e avocat. Timp de o jumatate de ora Boc n-a reusit sa vina cu un raspuns. De ce? Simplu. De zis, sigur ca a zis ca este. Numai ca nu era. Si nu era pentru ca, in calitate de deputat PD si mina dreapta a lui Marga, s-a prezentat la Baroul Cluj cu pretentia de a fi inscris pe tabloul avocatilor definitivi. Ceea ce nu s-a intimplat. Si nu s-a intimplat pentru ca nu a vrut presedinta Baroului, Ghidro Stanca. Posibil ca ulterior sa isi fi aranjat o „intrare” mai pe usa din dos.

Nu de alta, dar din acelasi Barou Cluj provin si Daniel Buda (azi deputat PDL si mare constitutionalist si el) precum si Alin Paunel Tise, finul lui Boc, actualmente si el iesit in decor – presedinte al Consiliului Judetean. Buda a ricosat si el in activitati de notariat. Ca atare, si Boc s-a orientat catre ceva mai banos decit avocatura: vistieria UBB.

Ce il mai desparte pe Boc de acesti bani? Pai, promulgarea Legii Educatiei, un sut in fund de la Bucuresti si Andrei Marga. Legea mai are de trecut de o singura camera a Legislativului, ca probleme la promulgare nu credem sa existe, avind in vedere miza uriasa care e in joc: banii!

La fel, daca in luna decembrie „expira” valabilitatea Cabinetului Boc, de ce nu ar fi plasat intr-o pozitie din care sa stoarca niste bani catre partid? Cit despre Andrei Marga, Legea Educatiei ar trebui sa il poata clinti de pe functia de rector, insa e greu de crezut ca nu va opune rezistenta pe toata linia. La nevoie, va utiliza absolut tot ceea ce stie despre gasca lui Boc, in public. Si asta, pentru ca nu va mai avea absolut nimic de pierdut. Ca atare, Marga va putea obtura si o gramada de canale prin care vin bani catre Universitate. Nu ca Boc nu se va pricepe sa gaseasca alte modalitati.

Insasi variantele invederate de PDL vor sa transformate majoritatea universitailor in intreprinderi gen „Spiru Haret”, unde diplomele se vor putea elibera eventual pe baza carnetului de partid si copie dupa fila CEC prin care s-a efectuat plata cuvenita.

Nu mai aducem in discutie ca se deschid absolut toate caile de a incasa spagi, de la numirile de profesori, la atribuirile de granturi, de doctorate, de functii de conducere, dincolo de cazari in camine sau alte fleacuri de acest gen. Bunaoara, convertirea activelor universitatilor in bani lichizi, vinzarea imobilelor etc.

Iata-l, deci, pe Pinguin, in noua sa postura! Pohta ce-a pohtit-o! Caci prostul daca nu-i fudul, parca nici nu este prost destul. Iar unica incunanare a prostiei pentru Boc ar fi functia de rector al Universitatii. El nu poate ajunge rector pe cai normale, caci este o nulitate din punct de vedere universitar, stiintific, intelectual. Ca atare, Partidul care e in toate, il va numi. Nu va tresalta inima in piept mai zglobiu? Sa punem la pamint si invatamintul superior (ce a mai ramas din el)!

Si sa incheiem apoteotic: tara asta nu are nevoie de filozofi, ci de chelneri. Caci a lor va fi tara asta.

Despre Echipa Ghilotina

just a political blogger

  1. Pinguinul mălai visează. Dacă ajunge să conducă UBB, o îngroapă cum a îngropat şi ţara…

  2. Pingback: Un raspuns pentru lordmitnick-wtf « Hai ca se poate!

  3. e … incredibil …

  4. Naprostel Clujeanu`

    Marga l-a facut om pe Baba, desi era pe deplin constient de impostura acestuia. Acum mi se pare imoral sa faca unele aprecieri tocmai in acest sens. Ca Baba i-a bagat coltii in beregata, ma rog, putem sa lasam mila deoparte.
    Marga, desi nu a bagat UBB in topuri serioase, macar a umblat in lume (universitati, conferinte) si i-au intrat in cap unele lucruri si numai prin repetitie. In schimb Pinguinul a stat cu Nutu Naii la coasa un pic prea mult – nici macar in lume n-a iesit. E un taran cu mentalitate de Rachitele, umbla el acu pe-afara dar nu mai poate sa recupereze, cei sapte ani de acasa s-au dus. Marga macar a umblat la timp si din timp pe-afara, a mai participat la evenimente care au pus lumea la cale, asa ca ar trebui sa fie inlocuit de cineva care a mai vazut lumea, deci stie, poate, vrea.
    Pentru Pinguin si director de scoala in Rachitele ar fi prea mult.

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: