Top „Platinum” – „Gold” – „Aluminium” (2008)

Pai ia sa vedem: exista pachete de publicitate electorala „Platinum” de 30.000 de Euro, Gold – de 20.000 de Euro si, probabil Aluminium – de 10.000 de Euro la o televiziune din Cluj ce emite atunci cind isi mai aduce aminte Capitala. Trebuie sa fii pe faza! Si, nitel sonat. Altminteri, de ce sa arunci un purcoi de banet taman pe Calea Turzii, ai putea alege sa ii lasi direct la ghena ori sa iti iei guma de mestecat. Ar avea cam acelasi efect electoral.

Acum, ca lucrurile sint clare, ar mai fi de adaugat o alta oferta iesita din comun: 500 de Euro emisiunea electorala daca vrei sa fii chinuit de anonimul realizator, ori 1.000 de Euro ca sa aberezi liber. Noi insa, mai milosi, vom intocmi un top al celor mai buni si ai celor mai penibili in materie de emisiuni electorale, pe gratis.

23 noiembrie:

0-poplaura-elenaLaura Pop a fost din noi „pion al zilei”. Ea s-a suparat de aceasta data pe Petru Calian, despre care a afirmat ca nu ii va putea reprezenta in Parlamentul Romaniei pe cetateni, intrucit a fost in tabara PRM si PC, acum fiind PD-L. Adica, bietul Calian ar avea o confuzie: n-ar sti pe cine sa reprezinte exact. No, bine, Laura! „Dupa parerea mea, cetatenii trebuie sa sanctioneze traseismul electoral” – a conchis ea.

 In rest, nimic nou.

0-jorjmirceaPe Antena, Mircea Jorj s-a ingrijorat in legatura cu pensionarii. Iar dincepind cu urmatoarea fraza, si de tineri. Ei bine, de la a treia fraza, ingrijorarea s-a mutat deja si asupra miilor de someri. „Sursele sint foarte importante” – a inceput Jorj. De aici, a sarit la infrastructura si la proiecte viabile. Apoi, am aflat de criza si de evolutia economiei mondiale – consecinta a incapacitatii guvernului de dreapta. Nu ne-am revenit bine, ca a aparut si Vasile Dincu, sa puna un pic de ordine in delirul lui Jorj.

 Deci, de la Dincu am aflat ce sume s-ar putea aduce din fondurile europene pentru Culoarul 4 (nu pentru Autostrada Transilvania!) si pentru alte investitii in infrastructura. Dincu a mai afirmat ca planul anti-criza este identic cu al socialistilor europeni: investitii in infrastructura, transparenta bursei, nationalizarea bursei, limitarea salariilor marilor manageri privati. In fine, a ajuns la final sa il declare pe Mircea Jorj „specialistul PSD in chestiuni de infrastructura”.

0-dincuConcluzia (gresita) a lui Dincu a fost ca, de fapt, clujenii nu vor sa ii dea unui singur om in mina intreaga putere. Dincu a lasat a se intelege ca votul clujenilor – clujeni care i-au dat lui Boc Primaria si Consiliul Local si apoi si Consiliul Judetean – acum vor da un vot si celorlalti candidati, ca sa „nu se puna ouale in acelasi cos”, ca sa se termine cu finantarile clientelare – cum a fost pina acum.

Per ansamblu, Jorj n-a spus mari lucruri, doar ca el vrea, si vrea multe, dar n-am reusit sa aflam exact ce vrea si cum vrea. Mai coerent a fost Dincu, el venind si explicind de fiecare data si chiar exemplificind ideile aruncate la inaintare de Jorj. Ca profesor si „trainer” sau ce-o fi prin PSD, poate ca Vasile Dincu ar trebui sa le explice acestor candidati si ca cetatenii asteapta de la ei sa fie coerenti si poate chiar logici. Sigur, nu e obligatoriu.

 Pe Alpha TV, Lucia Morariu a aratat ca solutiile impotriva crizei trebuiesc luate si local, nu doar global, la nivel national.

22 noiembrie:

De cu dimineata, Realitatea a prezentat dubletul liberal Lucia MorariuAurel Netin. Cei doi au vorbit despre faptul ca important ramine ca in alegeri sa apara candidati care au realizat ceva in viata, care isi asuma reprezentarea alegatorilor din colegiu si nu se duc in Parlament pentru a face avere. Pentru ca, avere ar putea face linistit in afacerile pe care le conduc si care sint de succes.0-liberali

Lucia Morariu a pledat pentru a nu lasa pe mina functionarilor posibilitatatea de a face legi, pentru ca functionarii nu stiu nici cum functioneaza sistemul si nici cum sa faca legea necesara. Cei doi, avind experiente in functii de secretari de stat, au dezvaluit ca sistemul de la Bucuresti este dificil de infruntat, exista o functionarime fripturista, avida de cistiguri si putin dornica de munca. Lupta principala a unui ministru este de a se apara de functionarii publici. S-a vorbit de muntii de dosare, haos, arhive disparute etc.

Cei doi candidati au abordat apoi subiecte extrem de nepopulare: romanii trebuie sa lucreze mai mult si mai eficient. De altfel, ne place sau nu ne place, aceasta este singura solutie pentru a o duce mai bine. Numai ca, nu suna prea bine la urechi in campania electorala, mai ales cind ceilalti promit marea cu sarea. Oricum, cinste celor doi pentru sinceritate.

S-a intarit, din nou, ideea ca la Bucuresti clujenii trebuie sa trimita oameni care stiu cum sa lupte cu sistemul, cum sa lucreze cu „hirtiile”, intr-un cuvint, oameni puternici. Ca factura. Nu caricaturi de candidati care pot sau nu sa aiba bune intentii. S-a mai discutat despre faptul ca trebuie sa uitam faptul ca Bugetul ar fi sursa principala de finantare pentru dezvoltare si ca ar fi timpul sa invatam sa utilizam fondurile europene, pe baza de proiecte. Sigur ca, aceste proiecte nu mai tin de partide sau de alte relatii similare, clientelare.

0-stoiaIonel Stoia a fost electrician in constructii. Acum viseaza sa ajunga parlamentar din partea partidului lui Gigi Becali – „un luptator, care se inconjoara de profesionisti adevarati”. Desi pare incredibil, Stoia a auzit de „doctrina” partidului. Partid care nu are doctrina! Whatever. Oferta electorala este „pentru tara”. Ce anume pentru tara? Nu se stie. Stie doar ca de vineri si pina duminica va fi la Cluj, in caz ca va fi parlamentar. Buna oferta. Cica, mai are de gind sa se ocupe de finante si fiscalitate in Parlament. Fain.

Vrea „sa se introduca  religia mai multe ore la scoala” si cota unica de 3 la suta si obligatia pentru firme de a rula banii prin banci! Au urmat chestii de genul „sintem intr-o criza reala”, deci este „o criza reala” , motiv pentru care avem nevoie de norme ca bancile sa fie stabile. „In domeniul industriei electrice propunem termocentralele” a mai spus Stoia, apoi reactoare si „mori eoliene”. Cam atit.

Pe Antena 1 a avut loc o confruntare intre doi candidati pentru acelasi fotoliu de senator. Protegonisti: Eckstein Kovacs Peter(UDMR) si Vasile Cozma (PSD). Parlamentarul are si o misiune locala – au remarcat cei doi. Eckstein a relatat aspecte ale relationarii cu cetatenii, notind ca in 99 la suta din cazuri, interventiile sale in obtinerea unor solutii pentru cetatean au dat roade. Legat de problemele oamenilor, Eckstein a enumerat intreg evantaiul de probleme semnalat de cetateni, de la lipsa transportului in comun la traficul greu care distruge casele, de la lipsa spatiilor verzi si a locurilor de joaca, la lipsa magazinelor, aglomeratia si circulatia haotica etc. Cozma a observat doar ca „imobiliarul privat invadeaza spatiile verzi”. In plus, lipsa parcarilor in Marasti (desi o parcare recent s-a deschis acolo!). De aici, Sorin Calin a facut trecerea la ofertele electorale ale celor doi. Ar fi nedrept sa nu notez aici cresterea calitativa a emisiunilor de pe Antena 1 Cluj – ca sa facem si o scurta paranteza, calitate ce a fost neglijata total pe NCN, Realitatea si One TV.

0-eckstein-cozmaDespe proiectele sale, Eckstein a amintit reforma Justitiei, a facut referiri la munca din comisia de specialitate unde a avut de dus batalii pe teren strict juridic pentru legi care sa genereze functionarea corecta a unor institutii (CNSAS etc.), aluziv doar a amintit ca a trebuit sa demisioneze din comisie, fiind pe pozitii contrare cu UDMR in ceea ce priveste Legea ANI. Eckstein s-a mai referit la problemele de ecologie pe care le promoveaza – rapoartele si avizele de mediu care sint platite de cel care face investitiile imobiliare etc. Vasile Cozma a fost de acord cu Eckstein ca se construieste in dispretul legii.

De aici, Cozma a alunecat inapoi la ideologia comunista si la lozinca „Generatia tinara, speranta Romaniei”, Militind pentru reforma educatiei – 1.000 de crese, 1.000 de gradinite, scoli dotate cu internet, sali de sport. Legat de universitati, Cozma a emis totusi si o concluzie de bun simt: studiul sa nu mai fie doar teoretic, ca niste cursuri postliceale. O idee interesanta a fost creditarea studentilor pentru perioada de studii.

Despre chestiunea crizei au existat pareri contradictorii. Eckstein a sustinut ca sporirea cu 50 la suta a salariilor bugetarilor este o masura dezastruoasa pe care vrea sa o ia PSD, si ca, avem deja experienta Ungariei care a procedat la fel si a ajuns de pe o pozitie fruntasa intre tarile mai nou aderate la UE in coada clasamentului. Relativ la cei care muncesc in constructii prin Spania si Italia, senatorul a aratat ca ii revine acum statului rolul sa faca investitii in infrastructura si sa angajeze acesti oameni cu experienta care se intorc in tara.

Cozma s-a aratat sub mediocru in raspunsul sau. A zis ca PSD a crezut ca tara se afla intr-un stadiu de dezvoltare accentuata, acesta fiind motivul pentru care au propus maririle de 50 la suta a salariilor bugetarilor. Cozma a deplins soarta „bietilor dascali” care abia cistiga citeva de milioane de lei vechi. In replica, Eckstein i-a amintit ca majorarea nu pe acestia ii viza, ci tocmai pe cei care ocupa posturi de profesori in ierarhia universitara si care, deja au salarii cit China.

0-poplauraDezbaterea de pe One TV i-a avut invitati pe Laura Pop (PSD), care a denuntat subordonarea RATUC fata de PD-L si Emil Boc si a amenintat ca se va dresa instantei de judecata daca „problema” nu se va rezolva. La rindul ei, realizatoarea emisiunii – Daiana Cuibus – a descris situatia ca fiind anormala, relatind si despre un alt abuz al RATUC, acela de a refuza informarea publicului, chiar si cind acest lucru i s-a cerut in mod explicit, prin referire la Legea nr. 544. Acuzatiile au fost intarite si telefonic de Dan Canta (PSD) care a mai pus in mod repetat si intrebarea : „De unde atitia bani, pentru Dumnezeu?” si a si dat un fel de rapuns, sustinind ca Daniel Budain patru ani de mandat a facut averi inimaginabile„. Canta a mai adaugat: „Probabil ca si Boc si ceilalti„. Canta a mai solicitat si demisia lui Liviu Neag pentru „implicare in jocurile electorale” de pe pozitia de functionar public.0-danhoreastelian

Candidatul PNL – Dan Horea Stelian – a sustinut ideea schimbarii sefilor din regiile subordonate Primariei, notind ca exista multe persoane capabile, cu studii in strainatate etc. care ar putea veni cu idei noi si ar impune o eficientizare a acestor regii. Horea Dan a prezentat exemplul negativ al celor de la Termoficare. Candidatul liberal a mai aratat ca sefii din regii „isi cumpara linistea” in presa locala prin contracte „grase” de publicitate.

 Horea Dan a atacat frontal PD-L-ul „care se da lovit” din cauza saraciei – oamenilor – prin sindicalistul Giurgiu, saraciei orasului – prin primarul Boc, fara ca cineva sa puna intrebarea „de unde vin acesti bani?„. Horea Dan a subliniat ca banii vin de la oameni si grupuri de interese care ulterior campaniei vor primi in schimb „contracte gratuite” din partea administratiei locale.

Laura Pop (PSD) a precizat ca nu sumele aflate in joc sint de discutat, ci incalcarile legii: afisaj ilegal, distrugerea afiselor contracandidatilor etc. – de catre „grupuri bine instruite”. Pe urma, Petru Gherman (PRM) a precizat – tot legat de RATUC – ca regia are un CA care trebuia sa ia deciziile privind afisajul, un cuvint greu revenindu-i, probabil, Consiliului local, in cazul in care CL a fost consultat in aceasta chestiune. Sigura pozitie halucinanta a fost a candidatului Toader Pop (PNG-CD) care crede ca zona de afisaj electoral din centrul Clujului ii apartine lui Matei Corvin, iar el, Pop, fiind roman, are dreptul sa isi puna oriunde afisele electorale pe teritoriul Romaniei.

0-dirtydaianaTot telefonic a intervenit apoi Teodor Pop Puscas (PSD) care a cerut sefului RATUC – Liviu Neag si primarului Emil Boc sa dezvaluie – nu candidatilor – ci clujenilor, pe ce bani s-au tot montat si demontat afisajele electorale ale PD-L pe domeniul public si pe spatiile administrate de regia aflata in subordinea CL Cluj. Daiana Cuibus a adus pe urma in discutie „presiunile” si „intimidarile” la care au fost supusi candidatii si partidele de „reprezentantii” PD-L si ai municipalitatii.

Horea Dan s-a referit apoi la „furtul” programelor electorale de catre reprezentantii PD-L, care si-au insusit tot ceea ce era interesant in ofertele contracandidatilor lor. A exemplificat cu o idee pentru parking in Manastur si chestiunea izolarii termice gratuite a blocurilor. De aici, discutia a luat-o „prin balarii” pe tema energiilor neconventionale si a platilor pentru energie, precum si a modalitatilor de economisire. De aici, Laura Pop a inceput sa emita enormitati de tipul – „Romania este tara cu cele mai mari discrepante intre bogati si saraci” – (ioi, tu, Laura, da’ unde ai auzit oare prostia asta?) si sa incerce sa opreasca orice sansa de a se mai discuta ceva. Pe urma, s-a gindit ca a sosit clipa sa conduca ea emisiunea si s-a apucat de treaba. Pina la urma, insa, Horea Dan a oprit elucubratiile pesediste si a solicitat, concret, afara de „proiecte” sa se discute si despre surse de finantare si despre termene concrete. Ceea ce n-a mai fost la indemina oricui.

 

 

21 noiembrie:

Bolovan, Bolovan, Bolovan

Ioan Bolovan si mai plapinda Laura Pop au fost „Pionii zilei”. Ei au infierat capitalismul si odiosul Guvern liberal. „Planul anti-criza al Guvernului reprezinta o incalcare a legii” – a tras concluzia Laura Pop. 0-bolovan3

Bolovan a dezvoltat ideea: o masura fireasca pe care PSD va trebui sa o ia dupa 1 decembrie este sa introduca o obligativitate ca toate institutiile publice din Romania sa achizitioneze numai masini productie autohtona”. Minunat! Ce bine ca producem Oltcit, ARO si Dacia! Domnu’ Bolovan, de francezi ati auzit vreodata? Cumparam Logan sa ii bucuram pe cei de la Renault? De ce?

De la Coca-Cola la Hitler

 La fel, a adaugat Bolovan, pentru crese, institute de invatamint, spitale, obligativitatea de a cumpara numai produse alimentare marca autohtona. In plus, Bolovan s-a declarat un admirator al masurilor lui Hitler din Germania anilor 1933-1935, sustinind ideea unei „reconversii profesionale” pe model nazist, cu trimiterea oamenilor la munca din infrastructuri: sosele, autostrazi. „Un proiect ambitios” – a fost sintagma folosita de Bolovan. Ideea a fost preluata din zbor si de Laura Pop, care a sustinut ca ideea lui Hitler a fost al unei „economii sociale de piata”. Ea a mai spus ca trebuie sa ne pregatim pentru o implicare puternica a statului in economie, prin masuri ferme. Ajunsi aici, trebuie sa reamintim ca PSD si PRM au promis nationalizari in industrie si finante, cireasa de pe tort fiind ideea nationalizarii BCR.0-laura1

Dovedind lejeritate in abordarea promisiunilor, Laura Pop a expus programul liberalilor Netin si Horea Dan privind izolarea termica gratuita a locuintelor, sustinind, desigur, ca este tot un proiect PSD. Sigur ca proiectul a fost PSD, numai ca s-a dovedit, in timp, a fi caduc. Acum, ca liberalii au oferit solutia, este cel putin lipsit de bun simt sa te impaunezi cu ea.

 Cei doi au mai subliniat ca nu a fost inchis nici un corupt din PSD, deci ca hotul neprins ramine politician cinstit. Au mai turnat cite ceva despre recistigarea increderii in clasa politica.

Bolovan s-a mai referit la „disperarea deputatilor PD-L de a ajunge dupa gratii”, motiv pentru care utilizeaza masuri neortodoxe in campania electorala. La capitolul gogosi electorale: au curs ofertele cu ghete, ca sa aiba sarmanii copii cu ce sa mearga la scoala (banuim ca cei din Colegiul 2). Apoi, Laura Pop va stopa privatizarile, ca populatia sa aiba totul sub control!!!

Mircia a tinut cu noi

Daca va fi ales, va cere sa fie respectata legea. Mi-a placut asta. Aminteste de Kafka in ceea ce priveste viziunea asupra L-E-G-I-I. Mircia va solutiona criza prin reducerea pensiilor celor care au peste 50 de milioane de lei vechi. Si asta a fost tare! Ne-a placut.0-mircia

Tot Mircia, va milita pentru reducerea salariilor. „Ia sa ma ocup eu o saptamina, si o sa vedem”. In plus, vom fi scosi la construirea de autostrazi, de centuri ocolitoare, de case pentru cei care nu au. De parca am fi personaje intr-un roman de socialism utopic.

„Sa deschidem santiere peste tot!” Hai sa ne concentram toti, sa facem ceea ce este nevoie in Romania! „Echipa” va aduce bani de lopeti si de ciment. In rest, e mizilic. Iesim ca la Bumbesti-Livezeni si mintuim treaba cit ai bate din palme.

Eckstein nu se adreseaza maghiarilor sau romanilor, ci clujenilor

Senatorul Eckstein si-a aratat disponibilitatea pentru centurile ocolitoare si autostrada, a precizat ca va depune aceleasi eforturi ca si pina in prezent ca sa existe fonduri pentru Cluj si spera intr-o buna conlucrare cu administratia locala.0-eckstein

  Senatorul a pledat apoi pentru o reprezentare corecta si eficienta in Parlament, aceasta fiind si un punct forte in oferta candidatului UDMR. Eckstein a declarat ca vrea sa isi finalizeze proiectul initiat privind interzicerea utilizarii cianurilor in exploatarile miniere de argint si de aur.

Chestiunea constructiilor in zonele protejate reprezinta o alta directie in care senatorul doreste sa aduca reglementari. Nu neaparat in sensul interzicerii constructiilor, ci cu respect fata de mediu.

Eckstein a mai sustinut ca statul se poate amesteca in treburile cetatenilor strict cind este „musai”, doar atunci cind trebuie sa ajute. Senatorul a denuntat si birocratia dimboviteana care este si o importanta consumatoare de resurse financiare.

Legat de „autonomie”, Eckstein a explicat ca este pentru autonomia teritoriala, dar a nuantat ca in sensul in care vorbim despre autonomia Tinutului Secuiesc, autonomia Tarii Motilor, Tarii Lapusului, in conditiile in care o comunitate locala se poate administra singura. Eckstein a avertizat insa ca prin impartirea competentelor intre romani si maghiari ar fi mult mai benefica. „Stati de vorba cu romanii” le-a recomandat Eckstein colegilor lui din UDMR Harghita si Covasna. Senatorul a mai insistat si pentru infiintarea unor euroregiuni de dezvoltare, care ar putea sa isi ia singure deciziile manageriale.

A urmat un recital Mircea Jorj. Acesta, dupa ce a aruncat cu venin asupra liberalilor si a celor de dreapta, si-a dezvoltat tezele puerile despre autostrazi si „ringuri de viteza”. De fapt, n-a spus nimic. Decit ceea ce se stia deja, ceea ce s-a proiectat deja. Jorj mai vine cu doua „componente” anti-criza: protectia populatiei si protectia IMM-urilor. Ca sa avem crestere economica. Cum? Simplu: se va reduce impozitarea celor cu salarii mici. Ori noi am capiat, ori Jorj bate cimpii. In fine. Jorj mai scade TVA-ul cu 5 la suta, probabil tot ca sa aiba crestere economica. In plus, conchide Jorj, „noi ne vom reforma”. Apoi: „Vor fi, astfel, structuri guvernamentale flexibile„. Si, ce are asta cu ce povesteam? Clar, nu?

In rest, Jorj vrea TVA de 25 la suta pentru „produsele de lux” – cum ar fi televizoare, autoturisme etc.

Vasile Cozma (de la Veterinara) a azvirlit si el in discutie niste kilometri de autostrada pe care ii va construi din demnitatea de prezumptiv parlamentar. Mai exact, o mie de kilometri de autostrada si a mai pus inca o mie de kilometri de cale ferata, adica nici mai mult, dar nici mai putin, ca e mai lesne sa numeri din mie in mie. Nu te incurci la cifre.0-cozma1

Cozma „va atrage” resurse financiare. PSD „propune” atragerea fondurilor europene „in primul rind”, apoi valorificarea resurselor bugetare si in al treilea rind din parteneriate public-privat, dar are siun as in mineca: imprumuturi de la bancile internationale. Bun. Ne-am mai luat o piatra de pe inima. Noi credeam ca PSD va tipari direct banii, la sediul de pe Napoca.

 Vazindu-l pe „bunu” cum se agita el cu teoretizarea fondurilor, mai ca-ti vine sa-l mingii pe cap. Dar iti trece repede cind il asculti cu teoriile lui comunistoide – definitii gen: „agricultura este un domeniu al economiei care poate sa ajute economia”. Bine, atunci. „Mai ales pentru Transilvania eu militez pentru partile de crestere a animalelor”. „Partile acestea” ne plac, precum si gratarele.

Cozma vrea sa „stimuleze” tineretul, pentru ca tineretul are „energii”, nu numai pentru agricultura, ci si pentru „alte domenii”. Du-te, taica si savureaza-ti pensia. E cel mai bun lucru pe care-l poti face pentru tineret. E cel mai stimulant lucru.

Ioan Bolovan a avut cuvinte grele la adresa Guvernului: cca. 80 la suta din populatia tarii (daca ar fi sa-l credem) trage sa-si dea obstescul sfirsit. Noroc ca invitat la NCN a fost si Horea Dan.0-dan2 El a replicat atacului PSD spunind ca pe timpul guvernarii PSD s-a vindut „pe 2 bani” tot ce inseamna Petrom, tot pe „2 bani” SIDEX-ul si asa mai departe. Horea Dan a reamintit ca mult hulitul guvern liberal a produs 700.000 de locuri de munca, s-au dublat pensiile etc.

Ioan Bolovan s-a abatut mai apoi spre „atacurile murdare” ale PD-L, adica fluturasi cu mesaj negativ. Horea Dan, a sustinut moderatorul, a fost „banuit” ca a tiparit si el fluturasi impotriva lui Daniel Buda. Liberalul a recunoscut deschis ca s-a gindit la un model de fluturas, dar „cu subiect si predicat” si asumat, asa cum a si facut pina in prezent. Horea Dan a pledat si pentru „depunerea armelor” indata dupa alegeri, pentru a se putea conlucra pentru interesul general al Clujului.

 Apoi, Bolovan a batut apa in piua cu „antecesorii” si responsabilitatile cetatenilor pentru schimbare. Legat de „schimbare”, Horea Dan a replicat ca „nenorocita de Conventie Democratica” a schimbat directia spre NATO si UE, si nicidecum Vasile Puscas, asa cum insinuase Bolovan. Horea Dan a facut un paralelism intre promisiunile halucinante ale stingii si realismul mesajelor de dreapta. Diferenta intre „concursul de promisiuni” si oferta reala pe care o face.

In fine, profesorul Bolovan a aberat pe tema „intoarcerii la popor”, de parca PSD-ul ar fi fost vreodata acolo si s-ar putea vreodata intoarce… In cele din urma, amintindu-si ca preda management, Horea Dan a aratat ca PSD-ul ar avea nevoie de 2 bugete cit ale SUA ca sa-si respecte toate promisiunile aberante de subventii statale, concluzionind ca nu poate sa creada ca partidul lui Geoana isi va onora macar 10 la suta din ce afirma.

Bolovan s-a aratat ostil la tot ceea ce inseamna firma privata sau cistiguri salariale cinstite, dar mari, sustinind ca „milioane de alti oameni traiesc din venituri sub salariul mediu”. Dubios rationament. O fi de stinga?

Concursul de promisiuni aiurea

0-hardaulHardau a explicat pe NCN ca deputatii trebuie sa rezolve problemele administratiei locale. In plus, cica daca „echipa” ajunge la Bucuresti, poate asigura parteneriate cu administratia locala. Ca si cum, ceilalti nu ar putea sau nu ar dori! De ce n-ar face-o? Ca sa nu mai fie alesi? In fine, gaunoasa logica!

Fara „echipa”, veni si concluzia, Boc nu va putea sa intretina infrastructura stradala, reteaua de apa, reteaua de gaz samd. Sigur, solutia ar fi sa lase pe cineva competent, care poate! Dar nu cred ca va fi cazul.

Plus ca, zice Hardau, Boc nu va putea face autostrazi sau centuri ocolitoare. Asta a fost chiar gogonata! Wow! Dar cine i-a cerut vreodata lui Boc sa faca vreo autostrada? E cumva EL vreun substituent al Guvernului? Doamne, usor mai e sa indobitocesti lumea cu astfel de povesti, narate „pedagogic” pe televiziune. Ti se face scirba. Sa mai zicem de „banii drenati in sensul corect, adica spre noi, e ceea ce meritam” si alte si alte asemenea!

 De departe cea mai penibila asertiune a acestui gunoi uman a fost – in traducere – ca daca el si altii ca el nu vor ajunge parlamentari, deci daca cetatenii nu ii voteaza, Boc va retrage gratuitatea pe mijloacele de transport in comun pentru pensionari. De parca Boc ar aduce bani de-acasa pentru RATUC si de parca respectiva „gratuitate” n-am plati-o noi, din taxe locale.

Colegiul 1-Camera Deputatilor

0-daiana-colegiu1Daiana Cuibus a strins, din nou, un manunchi de candidati: Mircia Giurgiu (PD-L), Matis Jeno (UDMR), Teodor Pop Puscas (PSD), Sebi Moga (PNL), Ioan Dan Nicoara (PRM).

 Candidatul PSD s-a aratat impresionat de saracia unor persoane cu care s-a intilnit in teritoriu. Ioan Dan Nicoara, parea ca nu are NIMIC de zis. A citit niste prostii de pe o foaie.

 Mircia Giurgiu a „intervenit” la Primarie si a mai „rezolvat” niste pensionari. Sebi Moga a subliniat ca de „intervenit” a intervenit deja si liberalul Horea Dan, doar ca Primaria nu a gasit atunci o rezolvare, asteptind rabdatoare „interventia” lui Giurgiu. Scabros!

 Dincolo de chestiunea traseismului politic, s-a abordat chestiunea afisajului electoral, ce a generat reactii vii. Teodor Pop Puscas a fost cel care a pus degetul pe rana cel mai vehement. El a vorbit despre discriminare in campanie, pe faptul ca spatiile de afisaj electoral s-au vindut preponderent  PD-L, acelasi partid ocupind si domeniul public, spatiile verzi cu afisaj electoral. Mai mult, pe un alt spatiu public, pe stilpii RATUC si pe mijloacele de transport in comun, au rasarit tot afisajele portocalii. Singure si aici.

Potrivit lui Pop Puscas, Liviu Neag – seful RATUC ar fi declarat ca are interdictie de la primar sa permita afisajul electoral pe domeniul public. Ca atare, s-a ajuns la concluzia ca primarul si PD-L utilizeaza abuziv domeniul public in propriul folos. „Clujul este pe miini bune”, a incheiat candidatul PSD. Aceeasi situatie s-a relatat si de reprezentantii UDMR, care au reclamat ca li se rup afisele, desi Politia comunitara ar trebui sa le pazeasca. Mai mult, Politia comunitara a adresat procese verbale si a amenintat cu amenzi privatii care au „indraznit” sa afiseze pe spatiile lor afise ale altor partide decit PD-L. Pop Puscas a prezentat documentele in chestiune.

La fel, liberalii s-au confruntat cu aceleasi aspecte. Liviu Neag a refuzat orice declaratie.

 

20 noiembrie:

0-molnos-borosMolnos Lajos si Boros Janos (evident ca de la UDMR) au aparut pe Alpha TV. Un subiect cel putin interesant a atacat Molnos Lajos, anume spinoasa chestiune a celor care fac legi in Romania. Politicianul a aratat ca de multe ori legile izvorasc din abordari strict teoretice si nu vin din partea unor persoane care sa aiba contact cu situatiile sau problemele pentru care aduc legea, motiv pentru care, deseori, in practica, cei care incearca mai apoi sa aplice legea, intilnesc obstacole inutile.

Cei doi politicieni au pus apoi in discutie rolul presedintelui si s-au declarat uimiti de multiplele atacuri impotriva Guvernului. S-au facut paralele cu politica din Ungaria, Slovacia etc.

In final, s-a discutat despre implicarea Bisericii in proiectele sociale, burse pentru studentii orfani, descentralizarea serviciilor medicale.

0-danPe Antena 1, s-a prezentat Aurel Netin si Horea Dan (ambii fiind candidati PNL). Noutati: Horea Dan s-a referit la chestiunea „interceptarilor ilegale” care s-ar fi efectuat in cazul dosarului Virgil Pop – candidatul liberal arestat. Horea Dan a remarcat felul in care s-a operat arestarea, notind ca procedura in sine aminteste de vremurile represivului regimului comunist. La rindul sau, Aurel Netin a afirmat ca acest caz nu avea ce cauta in timpul campaniei, autodenuntul de la care a pornit intregul caz petrecindu-se in urma cu un an.

Horea Dan s-a referit si la anumite practici ale celor care se afla la putere in prezent, candidatul Sebi Moga fiind amenintat in repetate rinduri, la firmele vorbitorului fiind trimise repetate controale din clipa in care a intrat in campanie si in confruntare directa cu Daniel Buda, apoi ruperea afiselor, a materialelor electorale ale adversarilor politici etc.

S-a vorbit despre problema afisajului, anume ca Primaria a lasat o asa-zisa firma privata sa gestioneze inchirierea spatiilor de afisaj electoral (buna miscare!) iar respectiva firma a inchiriat majoritatea spatiilor PD-L-ului. Asa incit, restul candidatilor, de la celelalte partide, s-au trezit ca nu au cum sa isi afiseze ofertele electorale. Mai mult, chiar si privatii care au acceptat afisarea materialelor electorale ne-pedeliste au fost imediat amenintati.

0-kovcs-dimaPe TVR Cluj, s-au confruntat Tiberiu Kovacs (PNG-CD) si Alexandru Dima (PRM). Acesta din urma, s-a referit la constructiile ilegale din zona Faget, anume constructii refuzate de urbanistii clujeni, dar care au venit cu aprobari de la Bucuresti. Malurile Somesului sint o alta chestiune aflata in vizorul candidatului PRM, ingrijorat de neaplicarea legii si lipsa de respect fata de „zestrea” de verdeata a Clujului. Un alt subiect abordat a fost redistribuirea fondurilor bugetare, in mod firesc, cei doi candidati fiind nemultumiti de partea care ii revine Clujului in urma alocarilor.

Un ultim aspect abordat de invitati a fost lipsa spatiilor de agrement pentru clujeni, iar aici notam abordarea oportuna a moderatorului de la TVR Cluj.

Majoritatea chestiunilor atacate de candidatul PNG, le gasiti la rubrica „perle ale politicienilor”.

 Calian si „oferta mixta”

0-ca-calianPe Realitatea, un client „platinum” – pedelistul Calian si-a prezentat (din nou) oferta electorala, ce vizeaza deopotriva proiecte ale lui, dar si ale Primariei Cluj. De exemplu, infiintarea de piete, de cantine sociale.

„Echipa” se va implica. Calian a constatat deocamdata ca populatia din Cartierul marasti este poluata fonic si s-a gindit la niste perdele care sa atenueze zgomotul produs de trenuri. „Vedeti, a explicat el, acest Guvern PSD-PNL nici aceasta problema nu a rezolvat-o”. Sigur ca intrebarea fireasca a moderatorului ar fi trebuit sa fie: Amice, esti idiot? De cind tin probleme cartierului Marasti de atributiile Guvernului si cind au iesit din sfera de activitate a Primariei si a „echipei” Boc?

Calian mai doreste o lege a lifturilor, pentru cei care nu isi permit instalarea de lifturi (sic!)

 Clujul, a doua capitala

netinulAurel Netin a pledat din nou pentru Cluj – ca o a doua capitala a tarii. Candidatul liberal a trecut in revista cele 3 puncte ale ofertei sale: IT-ul, Clujul de care trebuie sa fim mindri si cresterea nivelului de trai – izolarea termica gratuita a blocurilor.

 S-a discutat despre investitii si implicit salarii mai mari, despre posibilitati de petrecere a timpului liber. Potrivit viitorului senator, Clujul are un destin metropolitan, tinzind sa devina un oras cu cca. 1 milion de locuitori.

 Un alt subiect abordat a fost filantropia. Netin a oferit o serie de exemple. Pe urma a pledat pentru constituirea unor fundatii „de cartier”.

 Netin a subliniat apoi ideea cluster-urilor pentru dezvoltarea industriei IT la Cluj (si nu numai), apoi a vorbit despre necesitatea autostrazilor, tocmai ca sa ne putem lega de UE. La fel, candidatul liberal s-a declarat un sustinator al turismului montan in Romania.

nicoaraMarius Nicoara si-a prezentat oferta electorala pe One TV. Fostul sef al Consiliului Judetean si-a exprimat speranta ca, de aceasta data, alegatorii vor sti unde sa puna stampila, ca nu vor alerga spre cei care le promit „baloane de sapun”, ci inspre cei care fac lucruri concrete pentru ei. Nicoara si-a trecut in revista realizarile pe care le-a avut pe perioada mandatului de 4 ani la cirma CJ Cluj.

Marius Nicoara a declarat ca s-a intilnit cu Ministrul Transporturilor, la Bucuresti, tocmai pentru a fi sigur ca la Cimpia Turzii centura va fi facuta. La fel, ca va exista finantare pentru centurile ocolitoare din jurul Dejului si Gherlei. Nicoara a explicat necesitatea aducerii fondurilor europene in judet, in oras, dar a atras atentia ca acesti bani vor veni numai pe chestiuni punctuale, solid documentate.

Ioan Petran a perorat despre constructiile ilegale. El a pledat despre respectarea calitatii in primul rind. Si, fiind obsedat de controale, a pledat si pentru inspectii care sa supravegheze bunul mers al lucrarilor in constructii: calitatea betonului, cum s-a realizat armatura etc. In plus, el a pledat pentru un Tribunal al constructiilor.0-petran4

 „Cred ca voi fi ales si voi schimba in bine, cu norme metodologice situatia” – a opinat Petran. Evident, nu a uitat nici de ideea constituirii unei mega-universitati pentru Andrei Marga. De data aceasta, a mai adaugat si construirea de campusuri care sa se afle tot in administrarea Universitatii.

 

O alta gargara PD-L pe NCN

gurrrzau-calianGurzau si Calian „au fost printre oameni, alaturi de ei”. In plus, Calian „i-a iertat” pe cei care l-au atacat. Gurzau a fost pe Hi5. Cica are cel mai tare site de campanie! – Asta chiar a fost tare. Cica are 4.000 de vizualizari. Pai si noi avem!

„Oamenii au putut sa-mi spuna anumite semnale”, a recunoscut Gurzau, legat de vizitele efectuate la domiciliul alegatorilor. Gurzau a promis, nici mai mult, nici mai putin „MINUNI”. Sintem pe spate!

 Tot pe NCN au aparut si doi politicieni cu fata comunistoida de la PSD – Radu Virgil Pop si Vasile Cozma. Ei au sustinut teoria implicarii „maselor largi populare” in adoptarea legilor. 0-comunistiVirgil Pop, pe modelul PD-L, a „imprumutat” si el din programul liberalilor Netin si Horea Dan proiectul izolarii termice a locuintelor. A urmat teza „energiilor si cunoasterilor necesare”, pe care, nu-i asa, numai PSD le stapineste si, ca atare, poate aduce maselor largi populare din Colegiul 2 si respectiv din Colegiul 4 laptele si mierea adecvata necesitatilor fiecaruia.

Cei doi, au rostit inaltatoare discursuri gen „acolo unde eu locuiesc si imi desfasor activitatea zi de zi”, explicind apoi ca „partidul e in toate”, ca partidul e cel care are forte si oameni, ca partidul are realizari „exceptionale”.

 

 

19 noiembrie:

Lamentatie PSD pe Antena 1: Mircea Jorj si Vasile Cozma (PSD) au iesit pe Antena 1 ca sa se plinga de situatia cetateanului si sa sublinieze ideea ca PSD „va da”, va reduce impozite, va subventiona. 0-jorjA urmat o avalansa de promisiuni pur politicianiste: al 13-lea salariu, a 13-a pensie, toate dintr-o mai buna gestionare a fondurilor existente. Deci, fara a avea vreo idee despre ceea ce afirma.

Sigur ca PSD vrea sa faca autostrada, absorbind o mare cantitate de forta de munca. La fel, PSD vrea sa investeasca masiv in educatie si in sanatate.

 TVR Cluj: cu Pacurariu, Ucu Faur si Sebi Moga

Iuliu Pacurariu: „Din punctul meu de vedere sint trei categrorii de parlamentari: cei care au presedinti de Consilii Judetene, cei care au presedinti de CJ si Guvern si cei care n-au nimica”. Afara de asta, Peco doreste infiintarea unui parc industrial pentru Gherla. Apahida si Gherla trebuie „puse in valoare” prin Zona Metropolitana, de Boc!!!0-tv-cluj1

 Ucu Faur: „Distributia fondurilor dupa apartenenta politica, mi se pare santaj. Cetatenii din localitatile celelalte nu platesc impozite? Astfel de atribuiri sint ilegale.” Ucu Faur a pledat pentru politici de stinga si pentru majorarea salariilor pentru muncitori, pentru persoanele care cistiga 700 RON pe luna.

 Sebi Moga (PNL) a explicat ca investitiile facute in ultimiul an de guvernare sint mai numeroase decit cele facute pe toata durata guvernarii PSD, iar cota unica a adus cetatenilor un spor de venituri despre care nimeni nu mai vrea sa vorbeasca.

 Promisiuni electorale: PNL va izola termic blocurile in mod gratuit, PD-L va asfalta drumul din Dezmir, Corpadea, Pata, Sannicoara, va finaliza canalizarea din Apahida, va repara in Borsa drumul, la Gherla – parc industrial, PSD – subventii.

0-radu-realitateaPe Realitatea, Serban Radulescu promite ca va utiliza mai eficient internetul. Discutiile au trecut la hepatita C. S-a disecat in lung si in lat problema hepatitei, si probabil ca multa lume s-a intrebat de ce. raspunsul e simplu: Radulescu e medic, iar daca il votati, el fiind chirurg, el va va scapa de hepatita C. Daca nu, atunci NU! Cam asta a fost mesajul. Scirbos…

Pe NCN, apoi, Emil Boc s-a substituit tuturor candidatilor „sai”, ai PD-L si a tunat si a fulgerat impotriva „acestui Guvern Tariceanu”. Piticul Atomic a declarat ca cele sustinute de guvern sint „timpenii”. Bocul a afirmat ca atit Guvernul, cit si PSD sint de risul oamenilor, doar PD-L mai fiind credibil. PSD inseamna coruptie si folosirea banilor in folosul baronuilor. Coruptie generalizata. Guvernul Tariceanu – la fel.

 

Atacurile lui Boc au luat apoi o turnura halucinanta: „drumurile moldovenilor sint de foarte buna calitate, in detrimentul drumurilor ardelenilor”!0-bocul-cel-timpit De asta trebuie clujenii sa voteze cu PD-L, ca sa „aiba un cuvint de spus fata de Transilvania”. Adica, altfel nu va exista Autostrada si nici Spitalul de Urgenta. Bravo!

Iar drumurile in Transilvania, pe cale de consecinta, vor ramine tot pline de gropi, fara PD-L!

 

 Horea Dan a iesit pe Realitatea si a vorbit despre necesitatea dezvoltarii si cresterii economice, generatoare de locuri de munca bine platite. Horea Dan crede ca oamenii nu vor sa primeasca de pomana, ei si-ar fori un loc de munca stabil si un salar decent. Politicianul liberal a mai aratat ca Romania va trebui sa fie pregatita si pentru eventuala intoarcere a romanilor care se intorc in tara – forta de munca bine calificata, in cele mai multe cazuri.

0-dan-horea

 Aici, „protectia sociala” de dreapta ar insemna asigurarea de locuri de munca, si nu subventii sau alocatii pentru somaj. In plus, ar trebui sa existe birouri specializate pentru scrierea de proiecte europene, strict pentru a se accesa fondurile europene. Deocamdata insa, exista doar firme private care ofera consultanta pentru scrierea de proiecte.

 „Orasul acesta se transforma intr-un tirg, incepe sa semene cu orientul, nu cu zestrea medievala, nici cu destinul pe care l-ar merita in modernitate” – a mai spus Horea Dan. El s-a referit la lipsa planurilor concrete, la lipsa unui plan urbanistic general, al unui proiect arhitectural.

 In final, Horea Dan a mai aratat ca exista intotdeauna responsabili, dar ca, niciodata nu raspunde nimeni pentru ceea ce face. Asumarea raspunderii ar fi un alt punct de discutie in urmatorii ani pentru prezumptivul deputat, iar concretizarea fiind o lege a raspunderii pentru cei care ocupa demnitati publice.

 Ca sa nu para doar populist, intr-un moment cind „gratuitatile” curg valuri la toate emisiunile electorale, Horea Dan s-a straduit sa-si valorifice experienta acumulata in zecile de mii de lucrari realizate la Cluj de-a lungul carierei si sa vina cu detalii privind proiectul sau si al lui Aurel Netin in privinta izolarii termice gratuite a blocurilor.

Pe One TV, Ioan Bolovan si Teodor Pop Puscas de la PSD au pledat pentru „increderea oamenilor”.0-bolo-puscas Mai exact despre recistigarea increderii in politicieni si in institutiile politice. Dificila misiune, caci PSD a „comutat” pe vechiul sau limbaj agresiv la adresa contracandidatilor. Pop Puscas a vorbit despre unicul sau proiect: serviciile de urgenta descentralizate. In plus, PSD organizeaza un „party” cu intrarea libera la o discoteca si va organiza o tombola unde se vor putea cistiga diferite chilipiruri de catre cei care vor fi alaturi de candidatii PSD din Colegiul 1.

 

 

  Virgil Pop (PSD) – un produs romanesc

Invitati la NCN, Boros Janos (UDMR) si Virgil Pop, au vorbit despre IMM-uri. Virgil Pop s-a referit la bugete multianuale, care ar putea depasi perioada mandatului unui primar, de exemplu. Boros s-a referit la perioada cit a ocupat demnitatea de viceprimar. 0-boros-popDesi Boros a sustinut ca in perioada Funar mari investitii nu s-au facut, Virgil Pop a incercat sa acrediteze ideea ca, de fapt, s-ar fi facut.

El a exemplificat cu blocurile ANL, „uitind” ca acestea s-au ridicat la Floresti, si nu in Cluj, tocmai din cauza opozitiei lui Funar, care a refuzat sa puna la dispozitie terenurile.

Tot Virgil Pop s-a aratat nemultumit si de cota unica de impozitare. El s-a aratat ingrijorat de 3 milioane de cetateni care, chipurile, nu vor fi capabili sa-si plateasca impozitele.

 Candidatul PSD a accentuat apoi ideea dezvoltarii unor produse nationale. Discursul a esuat apoi intr-un clasic limbaj de lemn, cu actualul Guvern care este inapt sa conduca, ne-a bagat in criza, iata ce se intimpla… din astea. Pina si Boros a fost acuzat ca face parte din guvernare (!) Tot Pop a atacat si chestiunea retrocedarilor, incercind sa demonstreze ca Boros ar aplica o dubla masura in solutionarea dosarelor legate de terenurile de la Palocsay. Boros a explicat (plauzibil) situatia celor 5.800 de dosare si stadiul in care au ramas retrocedarile la momentul in care a parasit Primaria.

S-a mai vorbit despre modernizarea strazilor din Someseni si Dimbu Rotund. Sigur, aveam noi sa aflam, toate au fost proiecte PSD, doara stim ca numai PSD a putut da gaura in macaroana si inventa roata, apa calda…

18 noiembrie:

 Pe Alpha TV, liberalii Ioan Petran si Nora Morariu au sustinut ca la Cluj oamenii vor vota in proportie mai mare decit in alte parti oameni si nu partide. Problema semnalata de liberali a fost – iata, in toiul campaniei – ca oamenii habar nu au in ce colegiu se afla sau pentru ce candidati voteaza. Lucia Morariu a subliniat ca se deturneaza ideea de vota omul – din orasul tau, din colegiul tau – prin prezenta unor reclame cu „lideri nationali” ai unor partide. A fost eleganta. Noi o spunem de-a dreptul: reclame cu Stolojan, cu Elena Udrea etc. Deci lideri ai PD-L.alpha-liberali Lucia Morariu a insistat pe ideea ca votul pe lista a disparut.

Discutia a continuat pe tema „reasezarii dreptei” in functie de stinga – anume de o stinga care se pozitioneaza si ea. Concluzia a fost ca, insasi criza generata in SUA a aparut din cauza unor masuri de stinga. Discutii – absolut inutile – intrucit in Romania nimeni nu da nici o ceapa degerata ca un partid e de stinga sau de dreapta.

 Apoi, s-a discutat despre importanta dezvoltarii turismului, iar Petran a facut referiri la faptul ca la Cluj exista prea multe universitati. Ceea ce, citindu-l pe Andrei Marga, ar duce la o scadere a calitatii actului didactic.

Lucia Morariu (mai lucida) a discutat apoi despre importanta accesarii fondurilor europene, intrucit, spunea, aici nu se mai pot face alocari pe baze clientelare, de apartenenta politica.

Pe Antena 1: recital Pop Puscas:

Emisiunea electorala a debutat cu chestiunile privind retinerea candidatului PNL de la Turda (Virgil Pop), realizatorul punind apoi in discutie „legalitatea” atentionarilor exprimate de societatea civila in privinta unor candidati. Avind curaj sa inoate impotriva curentului, Pop Puscas a recunoscut ca multe puncte se bazeaza pe deductii absolut pertinente privind moralitatea celor care ataca functiile parlamentare la 30 noiembrie.pop-puscas

 Pop Puscas si-a centrat oferta pe respectul legii si siguranta cetateanului. Pop Puscas e insa nemultumit de teatrul pe care il joaca politicienii: „Eu i-am vazut cum si-au luat toti notesuri si cum isi noteaza ei toate doleantele cetatenilor. Pentru ca dupa 1 decembrie sa le intoarca si sa-si vada de treaba lor?”

 Teodor Pop Puscas si-a detaliat apoi planul legislativ, venind cu ideea descentralizarii serviciilor de urgenta tip „112” – descentralizare prin care el intelege infiintarea unor asemenea servicii pina la nivel de cartiere, astfel incit salvarea, politia sau pompierii sa poata ajunge la solicitant intr-un timp rezonabil, fara a mai fi nevoie sa parcurga tot orasul, de multe ori printre masinile blocate in trafic. Amuzant este ca a trebuit sa vina Pop Puscas cu o asemenea initiativa! Era, de fapt, la mintea cocosului ca asa ar trebui facut. Sigur, s-ar putea pune in chestiune atunci de ce Funar sau Boc nu au facut nimic, dar absolut nimic in acest sens?

 Pe TVR Cluj, PNG si PRM au conversat electoral

Pompiliu Manea (PNG-CD) a povestit despre maretele idei ce l-au minat catre politica: „o viata pe ogorul sanatatii” etc.pompiliu-manea-m-nicoara A urmat Ioan Dan Nicoara (PRM) – care sustine ca va fi un profesionist in comisiile parlamentare. Obiectivul principal: „recuperarea cupoanelor sau a contravalorii cupoanelor ce au facut obiectul privatizarii ce au pagubit poporul”. Apoi, ca poporul a fost pagubit de o mie de miliarde de ori, ma rog, cifre, procente, abureli. Cine nu a auzit, nu a pierdut nimic. Despagubiri pentru 18 milioane de romani, zburind cu miliarde si PIB si fonduri… Apoi miliarde de euro, in primii 5 ani, 7 milioane de cetateni care vor investi (ca nu se vor da bani in mina la romani!) – deci va creste PIB-ul. In urmatorii 10 ani, vin investii suplimentare de alte miliarde de euro… Sincer, l-am admirat pe Anghel cum nu i-a ris in fata candidatului care a conchis: e planul anti-criza a PRM!

 Oo, dar nici cu Pompiliu Manea nu ti-e chiar rusine: el vrea sa desfiinteze fondul de rulment al asociatiei de locatari.

 „Maratonul” lui Petran a continuat la Realitatea

0-petran-fluturasPetran nu are nici o legatura cu „fluturasul” Calian. De altfel, Ioan Petran l-a somat pe Calian sa aduca dovezi ca el ar fi raspindit fluturasii, in caz contrar, a tinut sa sublinieze, il va da pe Calian in judecata. „Surse” din rindul voluntarilor afirma ca PD-L ar fi tiparit fluturasii anti-Calian tocmai pentru a putea sa il atace pe Petran, impotriva caruia acuzatiile initiale (ca ar exploata copii in campanie) nu au produs prejudiciul dorit. Sigur, deocamdata totul ramine la nivel de speculatii.

 In continuare, discutiile s-au axat pe chestiuni de invatamint, Petran l-a luat in brate rapid pe Andrei Marga – „o personalitate unanim recunoscuta” la nivel national-european-galactic etc. Din nou, Marga spune ca sint prea multe universitati din Romania! Dar, trebuie sa creasca numarul de studenti. Ce a vrut sa spuna Marga? Pardon, Petran… Pai a vrut sa zica doar ca lui Marga i-ar placea ca UBB sa fie un gogoloi imens, iar el, Marga, sa sada chiar in virf, eventual sa gestioneze fonduri generoase areibuite de la buget. Simplu. Eventual, Petran ar mai putea aduce un amendament la Legea Invatamintului – amendament care sa zica: Marga e rector pe viata.

 Cica, reforma in invatamint, adica in universitati (cele putine care mai ramin, ne gindim), s-ar rezuma la a creste salariile cadrelor universitare (in fond Petran e conferentiar). Deci, va rezolva problemele „la nivel macro”!

Giurgiu: campanie pozitiva

Mircia Giurgiu vine cu „probleme”, cu „proiecte”. 0-giurgiu-18Intr-adevar este tot mai greu si o sa fie probleme si mai mari” – a conchis Giurgiu. Au urmat „confesiiuni sindicale” de genul: oamenii o duc greu, problemele sint reale, ei asteapta, asteapta de la noi niste bani ca sa poata trece cumva iarna… No comment. Inevitabil, s-a ajuns la „carnetelul” lui Mircia, „cu oameni, cu probleme”. Banuim ca de aici vor izvori sute de initiative legislative si tot atitea mirobolante solutii. Am ajuns sa ne milogim la un tipograf din Gradini Manastur sa ne rezolve problemele din jurul casei – cu parcarea, cu gropile, cu gunoiul, cu transportul in comun, cu iluminatul public, adica o gramada de probleme pe care nu „echipa”, nu parlamentarul ratacitor ar trebui (sau ar fi trebuit) sa le rezolve, ci Boc, primarul, care a fost ales pentru exact aceste probleme. Si caruia „i se rupe” de toate.

Pe TVR, Horica, Peco si Ivan dau batalia pentru Gherla

Horea Uioreanu (PNL) se bucura ca Gherla a inceput sa se capitalizeze.tvr3 Iar Marius Nicoara a facut tot felul de lucruri bune: iata, investitia Nokia. Sigur, nu la Gherla si nu are nimic de a face cu Gherla, dar Horica „are origini” in colegiu. Colegiul are probleme: unele servicii sint conduse de oameni ai PD.

 O a doua problema ar fi infrastructura (apa, canal), dar si aici Marius Nicoara a investit mii de miliarde, ultima chestiune fiind infrastructura scolara. Ca fostul sef al Consiliului Judetean a facut multe, cam stim. Ce n-am inteles este ce a facut sau ce ar vrea (ar putea) face Uioreanu.

Iuliu Pacurariu (Peco) n-a ramas fara replica. Trecem peste subtilitatile cu care l-a luat peste picior pe Horica, raminem la teoria ca uninominalul n-a fost gindit pentru rural. Ceea ce pare logic. Deci, Peco zice ca importanti vor fi, in rural, in primul rind primarii si „gospodarii” cu influenta. Uioreanu a replicat ca in Gherla a vazut afisele lui Emil Boc si s-a intrebat daca Boc sau Stolojan candideaza in Gherla…

 Pacurariu (PD-L) a deraiait mai apoi spre subiectul cu premierul care va fi ales de base, si ca, acesta va fi obligatoriu pedelist, pentru ca respingerea de 3 ori a pedelistului de catre Parlament „o sa vedem noi si partidele” ce se va intimpla. Sintem numai ochi si urechi!

Ilarie Ivan (PSD si ex-Directia Agricola) a dat-o inainte cu subventionarea tractoarelor, reducerea pretului la alimente etc.

PSD profereaza lapte si miere pe One TV

Mircea Jorj, a vorbit despre „protectia cetatenilor si a populatiei”. Probabil ca cetatenii sint altceva decit populatia! Dar, PSD va proteja si IMM-urile. A dat si procente, dar cine sa le tina minte? Jorj a declarat ca PSD se gindeste la masuri anti-criza pe termen lung. Vasile Cozma e insa ingrijorat de educatia copiilor celor care se intorc din Spania. „Ei vor urma studiile universitare”, a postulat el. Cozma e ingrijorat de masurile birocratice, masuri urgente de a reprimi copiii in scoala. „Ce se intimpla daca lasam copiii pe strada? Ei devin o parte a societatii care ar putea crea probleme”.

0-jorj-cozmaFratilor, am mai descoperit un handicapat! Adica daca o familie revine din Spania, copilul va fi infractor, pentru ca se prelungeste birocratia si dureaza sa fie primit la scoala? Iar parintii lor, trebuiesc integrati in societate prin „masuri de anvergura”. Acum am priceput!

A urmat o lamentatie pe tema autostrazii si ideea ca cei care au masini de lux (de peste 15.000 de euro) sa fie impozitati de sa le iasa luxul din cap. La fel, si cei care au „plasma de 70 de milioane”. Jorj va mai negocia si cu Rusia, ca sa avem gaz ieftin si va construi case pentru tot poporul. Cozma intre timp, vrea sa crestem oi si vaci pentru carne. Asa, vom fi si satui si vom avea si „produse finite”. In fine, se va dezvolta calea ferata si PSD ne va asigura o dezvoltare a turismului, ca sa nu ne plictisim.

Iaon Rus crede in a doua venire a lui Pop Puscas

Fostul ministru al Internelor – Ioan Rus – il sustine pe fostul subaltern, chestorul Pop Puscas, in ideea descentralizarii serviciilor de urgenta. Principala durere a lui Pop Puscas este sa mute serviciile de urgenta tip „112” la nivel de cartiere.0-ioan-rus-puscas Principalul indicator al activitatii acestor servicii, crede Pop Puscas, ar fi timpul in care pompierii, politia ori ambulanta ajung la usa solicitantului. Ori daca o ambulanta trebuie sa ajunga pina intr-un cartier, in conditiile blocajului din cotidian din trafic, s-ar putea sa avem mari probleme.

Ioan Rus vede descentralizarea acestor servicii ca fiind un prim pas pe calea descentralizarii administrative si chiar politice. Rus crede ca bucurestenilor le place prea mult puterea si decizia – si nu vor dori niciodata sa renunte la acestea. Rus a amintit ca „cealalta echipa” – vezi PD-L – aliniaza o echipa de „semi infractori. Dar, a subliniat Rus, „nu e nici o graba, se poate si peste 4 ani” sa propunem descentralizarea. Tot Rus, s-a referit si la „tributul de singe” de pe sosele, el vazind in asta doar o acuta lipsa a autostrazilor, in conditiile in care noi continuam sa facem fintini in Pta. Avram Iancu. Iar daca asa e la Cluj, cum e de exemplu la Botosani? – s-a intrebat fostul ministru.

 One TV: lacrimi de iubire – o telenovela pentru „Oameni de linga noi”

Va jur ca nu as fi aflat de candidata PRM in Colegiul 3 – Emilia Aluas Strejan fara One TV. aluas-strejanDa. Lucreaza. Si sta la firma cit e ziulica de lunga. Cu oamenii se intilneste la firma, in parcare sau la magazin. Candidata s-a centrat pe „oamenii de linga noi”, mai exact pe pensionarii din Gheorgheni. Iar „statul nu prea poate face mare lucru”. Dar, ne-am scos. Stind la firma ei, poate doamna. Un al doilea aspect negativ ce reclama o rezolvare este ca „functionarii sint din ce in ce mai multi”.

Pe Realitatea, Hardau muta Spitale

Daca liberalii au vrut sa faca Spitalul de urgenta la Campenesti, atunci PD-L se gindeste sa-l faca in Floresti. 0-hardau

In alta ordine de idei, am mai putut afla ca… echipa. Si cam atit.

Spectacol despre criza la NCN

PD-L are program anti-criza, program care echivaleaza cu programul de guvernare, adica o supraveghere a statului. Tripleta de „ginditori” ai PD-L (esalonul 2) a postulat ca nu putem proteja productia, ci mai intii sa producem! Sa nu se importe rosii! Sa consumam ceea ce avem. La fel cu merele. „In Cluj – care este patria cartofului (!???) in piata gasesti cartofi din Olanda” – s-a indignat „analistul economic” Gurzau.0-tripleti

 

Tripletii (Radulescu-Gurzau-Calian) „au mai investit” in autostrada, infrastructura rurala, au netezit chestiunea lichiditatilor, s-au indignat de furturile „care este”, Tariceanu si Geoana au facut lucruri urite, iar Boc a facut lucruri frumoase. La fel, PD-L va ajuta firmele sa atraga fonduri. Sigur, nu am mai aflat cum.

 Seara a continuat cu Mircea Jorj si Csoma Botond pe NCN. Intrebati de arestarea liberalului Virgil Pop, cei doi au ocolit cu eleganta „sa faca justitie la televizor”. Fostul secretar al Primariei Cluj, Mircea Jorj, si-a povestit din nou pasul cu autostrada si scoaterea traficului greu din oras. De altfel, obiectivul pare comun, al tuturor candidatilor, deci in mod firesc si Csoma Botond s-a raliat ideii. jorj-csoma

 Cei doi politicieni s-au referit apoi la schimbarea clasei politice, la conducerea bicefala a statului, la eternele scandaluri de la virful ierarhiei politice. Intre timp, sustin cei doi candidati, Romania s-a maturizat, clasa politica va fi judecata in scurt timp cu alte unitati de masura. Cei doi invitati ai lui Florin Danciu au pledat rind pe rind si pentru o republica parlamentara si au sustinut ca nici clasa politica si nici cetatenii nu isi doresc o republica prezidentiala si un legislativ cu doua camere care au atributii identice.

 PSD a sustinut ineficienta guvernarii liberale avind un singur argument: s-au realizat doar 5 km de autostrada. La nivelul populatiei, sustine candidatul PSD, nivelul de trai a scazut. Ceea ce este, in mod evident, fals. Asta a sustinut si Csoma Botond, care a recunoscut ca au existat scandaluri si o ineficienta in ceea ce priveste realizarea autostrazii, dar guvernarea de dreapta a relansat efectiv situatia economica a tarii.

 

17 noiembrie:

 0-dimineata1Dimineata a debutat cu Laura Pop (PSD). Fiind tot o emisiune platita de candidatul PSD, emisiunea a fost, cum altfel, un soi de pledoarie de a apela la un avocat. „Intimplator” Laura Pop este avocat. Asta, in caz ca nu ajunge in Parlament. Un soi de „plan B”. Pe urma, s-a trecut la maretele proiectele ale candidatei. Am aflat ca e din partidul rosu (PSD), ca se „implica” la Crucea Rosie, ce n-am aflat este daca ii place „Scufita Rosie”.

 Petran a mai dat citiva euroi la Antena 1

 Liberalul Ioan Petran s-a regasit fata in fata cu realizatorul Sorin Calin si a dezbatut chestiunea traficului greu in Cluj. Din aspectele mai interesante ridicate de Petran (aliatul tau clujean), notam proiectul de lege privind „Politia constructiilor”, proiect privind renta viagera publica si etichetarea legumelor si fructelor. Doar doua observatii: Petran simte nevoia unei autoritati tutelare, usor politienesti, a unor hiper-reglementari.0-petran1

Petran mai are o problema si cu autoritatile administratiei locale care „sa vegheze” asupra imobilelor celor virstnici. Ma ia cu frig pe la sira spinarii numai cind ma gindesc… Tot batrinii, ar trebui sa pindeasca ce fac vecinii si sa ii raporteze „deputatului” etc. Contra cost!

Fratilor, acest om este liberal, intelectual, profesor universitar si, Doamne fereste, deputat.

 Nici televiziunea publica n-a stat degeaba:

Pe TVR Cluj, fostul deputat Iuliu Pacurariu (actualmente outsider PD-L), (inca)deputatul PNL Horea Uioreanu si Ilarie Ivan (PSD) au dezbatut, aprins, soarta alegerilor. Cei trei candideaza in Colegiul 5 – Gherla.0-tv-cluj

Apoi, veni vorba de celebra Autostrada. Fiecare a sustinut ca ceilalti sint de vina ca nu exista inca x km de autostrada. Vorbarie goala. Vreo 10 minute a vorbit Uioreanu, insirind ce lucruri frumoase a facut. Sigur ca nu el, ci Marius Nicoara, care a fost presedinte al Consiliului Judetean. Dar, multi vad, putini cunosc.

 Pacurariu a dezvaluit ca PSD si PNL au deturnat ajutoarele europene si le-au distribuit populatiei in numele propriilor partide. Surprinzator a fost ca, nici unul dintre cei direct acuzati nu a reusit sa dea raspunsuri satisfacatoare pentru a-l contracara pe Pacurariu. Fedlicitari TV Cluj pentru emisiunea excelent moderata! Celelalte discutii au vizat chestiuni tehnice de infrastructura si agricultura, unde singurul care a parea ca stie despre ce vorbeste a fost Iuliu Pacurariu.

Pe TVR 3, s-au infruntat candidatul PSD pentru Colegiul 1 Camera Deputatilor – Teodor Pop-Puscas, Tiberiu Kovacs (PNG-CD) – candidat Colegiul 1 Senat si Mate Andras Levente – candidat UDMR in Colegiul 10 pentru Camera Deputatilor.0-anghel Desigur, cu asemenea invitati „de calibru”, majoritatea declaratiilor le gasiti la sectiunea PERLE ALE POLITICIENILOR.

 Dintre cele care merita atentie, ar fi de mentionat necesitatea unei legislatii adecvate pentru Politie, o salarizare corespunzatoare „pentru ca politistul sa nu ridice numai din umeri”, intrucit nu are nici lege in baza careia sa intervina si nici mijloace.

Un alt subiect abordat a fost legat de necesitatea implementarii serviciilor de urgenta – 112 – politie, pompieri si salvare – la nivel de cartiere.

 Pe PD-L TV (Alpha), la deja consacrata emisiune condusa de Botez Blondu’, dezbateri orgasmatice despre maretia Partidului. Unic

Prezenti: Serban Radulescu (PD-L), Petru Calian (PD-L), Adrian Gurzau (PD-L). O asa-zisa dezbatere. In deschidere, stirea potrivit careia candidatul liberal in colegiul 8 – juristul Virgil Pop – a fost retinut pentru trafic de influenta. Intrebare adresata candidatului PD-L: credeti ca este sifonat PNL? Raspuns: da, este sifonat. Probabil ca cei de la DNA au toate motivele… Sigur. Le-or fi avind, dar de ce nu intrebati un liberal? De ce o televiziune si un moderator – fie si cu spatiu de emisie vindut unui partid – se demite sa devina trimbita PD-L, e greu de imaginat! Blondu’, asadar, insista pe „reluarea discursului anticoruptie” pentru ca, iata ce lucruri se intimpla… Ei, asa ne simtim mult mai informati! Mai ales ca in fraza urmatoare, candidatul liberal nu mai este „retinut”, este de-a dreptul arestat, evident lucru care nu este conform cu realitatea.blondu

 Trebuie sa recunosc ca cei trei politicieni au fast mai fairplay decit insusi moderatorul. Mai notam ca acelasi Blondu’ a mai condus o emisiune cu ceva inainte de „dezbatere”, invitati fiind trei asa-zisi jurnalisti care au denigrat copios PNL si UDMR.

Blondu’ a ajuns apoi la „scrisorile otravite” impotriva lui Calian. Apucind ocazia „din zbor”, Calian a trecut fara sa clipeasca la un atac impotriva candidatului liberal Ioan Petran (amicul clujean, cel cu spionii octogenari), pe care l-a somat „sa nu mai exploateze copiii”. A fost, de altfel, exact tema zilei, indusa de prima serie de invitati la PD-L TV (Alpha), evident in mod fals, si continuata direct de politicienii partidului. La drept vorbind, cred ca il doare in cot pe Calian daca niste copii se duc sau nu cu bicicleta sa imprastie materiale electorale. Il doare doar ca nu imprastie materialele lui.

 Durerea lui Calian a fost ca nu stie daca „bicicletele sint sau nu omologate”. O mare problema, intr-adevar. De aici, a urmat povestea cu drobul de sare: bicicleta, daca nu e omologata, risca sa se strice, iar copilul poate cadea, iar daca va cadea, va da cu capul de bordura, iar daca va da, va si deceda nitel. ndvd_007De zici ca Petran a fabricat la el in pivnita sau in bucatarie acele biciclete, ca n-am auzit de necesitatea altor „omologari” pina in prezent. „Ingrijorarile” au luat un crescendo alimentat de Blondu’, un alt copil care nu s-a dat cu bicicleta cind era mic.

 Alti copii, zice Bloindu’ au fost tinuti in frig de liberali. Aici a intervenit si „doctorul” Radulescu. El a amintit ca parintii copiilor care acum, evident, se imbolnavesc (liberalismul e probabil contagios!) vor reactiona.

 Demagogia lui Calian a mers si mai departe! El s-a laudat ca a avut initiative legislative in Parlament si ca ii provoaca la dezbatere pe contracandidatii sai. Buna gluma! Se stie deja ca PD-L a refuzat sa apara in orice dezbateri fata in fata cu contracandidatii, fiind in general candidati fara anvergura si probabil nereusind sa stea in fata vreunui alt candidat. Sau, or fi prea buni si nu se coboara sa discute cu niste ‘amariti” din alte partide? Cit despre initiativele lui Calian, gluma devine abia aici savuroasa! Ia sa aruncam o privire pe site-ul Camerei Deputatilor http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=119&cam=2&leg=2004. Propuneri legislative: 134. Din acestea, fructificate, devenite lege: 9! Restul – majoritatea – respinse definitiv. Probabil ca de bune ce erau. Deci, numai Calian singur a produs in jur de 120 de texte de lege pentru Comisia Juridica, blocind practic acestei comisiii parlamentare cu ineptii ce nu aveau cum sa ajunga legi. Ma gindesc ca altfel nu se explica faptul ca din peste 130 de initiative sa nu raminem decit cu 9!

 Calian (ca si cum s-ar fi dat de 3 ori peste cap) s-a transformat in economist sadea si a inceput sa explice falimentul cresterii economice, aceasta fiind o bila neagra a PNL, care produce „vulnerabilitate”, solutia fiind doar programul anti-criza PD-L.

De departe cea mai absurda pozitie, fie si electorala, a avut-o Adrian Gurzau „fost deputat”. 0-gurzauEl a declarat ca Romania consuma prea multa energie! Mai exact, din calculele lui Gurzau rezulta ca tara consuma de 2,5 ori mai multa energie decit media europeana. „Consumam mai mult decit este permis„. Nene, probabil ca ti-e foarte dor de Ceausescu, dar te anunt ca afara de un televizor, un frigider, un bec in casa si niste caldura in calorifere, altceva nu se prea consuma. Si mai frumos: zice Gurzau ca noi, consumind, ii imbogatim pe cei care vind energie. De asta e nevoie de resurse regenerabile. Cum? „Exista proiecte, exista bani europeni, avem solutii”. V-ati lamurit, nu? Incitat sa spuna mai multe, Gurzau crede ca trebuie sa scoata gazele naturale din locuintele celor care stau la casa! Solutia lui Gurzau este sa facem caldura in case cu carbuni. De ce sa nu ne intoarcem atunci sa crapam lemne cu securea in curte?

 Candidatul si medicul Serban Radulescu a mai declarat ca salariile medicilor trebuiesc dublate. Pentru ca, nu-i asa, medicii sint „stresati de existenta, de existenta lor”. Nu ne indoim. Abia pe urma ar veni si dotarea spitalelor sau descentralizarea.

 PREMIERA: NCN a anuntat la inceputul emisiunii cu candidatii PNL ca este vorba de o emisiune „de promovare, contra cost„. Nu-i vorba, TOATE emisiunile de acest gen sint tot de promovare si tot contra cost, exceptind televiziunea publica. Interesant mi se pare doar ca acest anunt s-a facut doar in cazul candidatilor liberali.

 0-lucia-morariuAsadar, Ioan Petran a prezentat din noi „pachetul de legi” cu interzicerea traficului greu in municipii. Probabil ca vor zbura camioanele, ca centuri ocolitoare inca nu exista. Al doilea proiect este tot cel legat de „Consiliul seniorilor”…

Si-acum, tineti-va! Lucia Morariu vrea sa se adopte o lege a vacantelor, domnia sa lucrind, desigur, la o agentie de turism. Pe scurt, angajatorul va finanta vacantele salariatilor, intr-o suma de 6 salarii minime brute pe economie. Adica, in jur de 900 de euro. Sigur ca suma este „de bun simt” – sa zicem, daca luam in calcul pretul unei camere decente – 40-50 de euro pe noapte, 3 euro ora de parcare etc.etc. Suma in chestiune – de 900 de euro – sustine dna. Morariu, se va putea deduce din impozitul pe profit.

Cica, varianta este numai buna pentru perioada „de criza”, pentru ca angajatorul se va gindi astfel sa finanteze angajatul pentru a-l trimite in vacanta, in loc sa ii creasca leafa. Nu stiu de ce, am totusi rezerve ca vacantele angajatului ar preocupa prea multi patroni din Romania. In rest, o scoala de turism balnear mai vrea sa infiinteze dna Morariu la Cluj. Singura chestiune de substanta care s-a discutat a fost constituirea unei entitati (eventual guvernamentale) care sa elaboreze proiecte in vederea derularii proiectelor ce acceseaza fonduri europene. In fine, ultima zvicnire a emisiunii a scos la iveala ideea liberalilor de a dezvolta aeroporturile, in special cele de interes regional, subliniindu-se importanta existentei aeroportului international la Cluj, fara de care n-ar fi venit nici Nokia, nici altii.

„Lupta” pe Realitatea TV (cine cu cine? Calian singur?)

Petru Calian a fost intrebat daca este adevarat ca a mai fost membru in PRM si in PUR-PC. „nu este adevarat, a afirmat Calian”. El sustine ca PUR nu mai exista, devenise deja PC. 0-calian-realitateaPentru edificare: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=119&cam=2&leg=2004 Se vede, deci, ca nici pomeneala ca dl. calian sa fie un traseist politic, el s-a nascut, practic, in PD-L. Haios a fost cum a explicat Calian aceste treceri de la un partid la altul. „Eu m-am inscris in partidul dlui. Voiculescu, insa eu cred ca opinia publica va aprecia activitatea mea. Ceea ce am facut pentru clujeni: nu sint infractor, nu sint corupt, nu am avut colaborare cu Securitatea”.

A doua intrebare: „nu-i asa ca ati fost intre cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea lui Traian Basescu?” a primit Raspunsurile, clare, DA si NU. Fiecare, dupa caz, nu are decit sa isi aleaga varianta care ii convine mai mult. „Efectiv au fost mai multe voturi”, „Nu ma dezic”, „partidul m-a obligat”, „nu am votat”. Cel mai duios: „din acel moment am decis sa parasesc partidul lui Voiculescu„. Adica a votat suspendarea presedintelui si dupa aceea s-a inscris in PD-L? Pai sa vedem ce zice Petran de la liberali… Cam asa a decurs discutia. „Fara sa am dovezi clare” – Petran exploateaza copiii in campania electorala. Ce a aflat insa Calian, cu exactitate, este ca ar fi vorba de copii intre 11 si 13 ani. De unde atita precizie, nu poate nici el explica.

Seara fierbinte pe NCN: protocronism si protectionism PSD vs. crestere economica si dezvoltare PNL

0-lauraCireasa din virful tortului electoral al zilei a fost dezbaterea dintre Laura Pop (PSD) si Horea Dan (PNL). De la bun inceput, tema aleasa a fost cit se poate de populista: este criza, cumparam Dacia sau masini straine. Normal Laura Pop a sustinut performantele Loganului, iar omul de afaceri Horea Dan ca nu va renunta niciodata la o masina buna pentru una proasta. Horea Dan considera ca Dacia va trebui sa-si creasca mai intii calitatea produselor si ca trebuie sa existe o masura in toate. Oricum, a spus Laura Pop, ideea de a cumpara branduri romanesti, apartine PSD-ului.

Al doilea punct de discutie a fost retinerea liberalului Virgil Pop. Horea Dan a declarat ca e usor sa murdaresti un om, dar ca, inca, nu stim decit ca avea sanse reale sa cistige un colegiu in detrimentul PD-L, iar Virgil Pop inca n-a avut nici macar oportunitatea de a se apara. Laura Pop a sustinut la rindul ei ca n-a vazut inca nici un politician corupt dupa gratii. „O sa-l vedeti pe Buda” – a punctat Horea Dan.0-horea-dan

Omul de afaceri liberal, candidat in Colegiul 2 pentru Canera Deputatilor, s-a declarat un sustinator al ideii de raspundere a magistratilor. „Cei care produc daune, trebuie sa plateasca” – a sustinut Horea Dan, referindu-se la prejudiciile pe care unii magistrati – executind anumite ordine – le produc in detrimentul cetateanului justitiabil. Multe sentinte sint casate, multe decizii revin de la CEDO si neglijenta unor magistrati este platita de cetateni.

Horea Dan se pronunta si pentru o responsabilizare a parlamentarilor, reducerea numarului enorm de initiative legislative introduse doar in mod politicianist. In plus, politicianul liberal considera ca in clasa politica „trebuie sa facem curat”. Discutia a alunecat, inevitabil spre Daniel Buda: minciuna ca de 2 ani plecase din anturajul celor de la Trustul Gazeta – cind la dosarul Parchetului figureaza inregistrari ale convorbirilor lui telefonice exact din 2006 si nu din 2004, plus averea acumulata in ultimii 4 ani si care se ridica la citeva milioane de euro – in conditiile in care el cica reprezenta cetatenii in Parlament.

Interesant a fost cum candidatul Horea Dan a reusit sa tina piept aparatorilor ad-hoc ai lui Daniel Buda (Octavian Hoandra – fost client al lui Buda si Florin Danciu – care in mod nejustificat a incercat sa-l opreasca pe Dan sa vorbeasca despre subiect).

 In contradictie cu Laura Pop – care a punctat doar, de fiecare data – ca PSD-ul a avut deja aceasta idee si ca a si facut un program (pe care, desigur, nimeni nu l-a vazut), Horea Dan a pledat pentru principii sanatoase de dezvoltare: „vreau sa invatam omul sa prinda peste, nu vreau sa-i dam un singur peste”. Laura Pop a fost pentru „a da peste”, indiferent de consecinte. Sigur ca varianta de „a da”, de „a subventiona” este mai atragatoare decit de „a invata sa cistigi bani”.

 16 noiembrie: duminica (aproape) liberala

netin-alphaAurel Netin a aratat la Alpha TV ca uninominalul nu este, de fapt, o lupta intre candidati, ci mai curind o lupta intre candidat si partide sau candidat si partide cu lideri de partide in frunte, aluzie clara la implicarea lui Emil Boc si a „echipei” portocalii. „Nu vreau sa vin cu proiecte fanteziste” – a fost afirmatia lui Netin, de indata ce Niki Novacescu si-a terminat de narat punctele de vedere politice. Netin a subliniat din nou cele 3 puncte ale programului sau: pentru Cluj – Clujul a doua capitala, doi – calculatoare – informatizare, si trei – izolarea termica gratuita a blocurilor pentru toti cetatenii.

 Prioritatile candidatului liberal pentru urmatoarea perioada vor fi: prezenta in strada, intilnirile cu cetatenii. El spera sa ii convinga pe alegatori ca este nevoie in continuare de dezvoltare economica. Numai asa, crede Netin, Romania va reusi sa ajunga din urma macar tarile europene. Netin crede ca o incetinire a ritmului, de dragul unor masuri de stinga nu ar servi intereselor Romaniei.

Tot la Alpha TV ar fi urmat Lucia Nora Morariu si Horea Dan, ambrii din partea PNL. Candidatii liberali au iesit insa pe post si au anuntat ca PNL a deschis un cont de solidaritate pentru familiile victimelor tragediei de la Petrila. „O campanie pentru umanitate este mult mai necesara acum decit orice campanie electorala” – a spus Lucia Morariu. Dna. Morariu a anuntat ca pentru ziua in curs, PNL si-a suspendat actiunile de campanie electorala.lucia-morariudan-horea

Horea Dan a facut un apel sa spunem o rugaciune in plus, si pentru familiile incercate. De amintit ca Horea Dan, om de afaceri, se revendica de sorginte crestin-democrata. El candideaza pe listele PNL in virtutea intelegerii dintre taranisti si liberali.

 

   Antena 1 a difuzat o inregistrare a confruntarii electorale dintre Ioan Bolovan (PSD) si Aurel Netin (PNL). Netin a remarcat faptul ca agenda candidatului difera de multe ori de agenda cetateanului. Candidatul PNL a aratat ca nu va fi usor pentru clujeni sa aleaga din sumedenia de promisiuni ce curg pe toate canalele, mai ales cind in mod voit PD-L induce intoxicari informatice de genul „Clujul pe miini bune” ori „sa ne alegem premierul”, cind in fapt vorbim in mod evident despre a trimite niste reprezentanti ai cetatenilor in Parlament.

De aceeasi opinie a fost si pesedistul Bolovan: cetatenii nu stiu cu cine voteaza, nu stiu ce voteaza.antena Bolovan a aratat ca este lipsa de responsabilitate din partea lui Emil Boc sa se „multiplice” si sa devina si primar, si presedinte de partid si sa-i suplineasca si pe candidatii la parlamentare, inducind falsa idee a „echipei omniprezente”. Lipsa de responsabilitate, a intarit Bolovan, rezida in inducerea ideii ca Boc trebuie votat.

 Teoria verigii lipsa: avem primar – presedinte de Consiliu Judetean – presedinte PD-L = ne lipseste un Parlament PD-L, „ca sa inchidem cercul”. Aurel Netin, as zice ca pe buna dreptate, si-a pus intrebarea daca intr-adevar resimtim nevoia unui totalitarism? Este greu de imaginat o unanimitate intr-o lume civilizata, a spus Netin. „Noi poate ca avem o problema, poate au si cetatenii, dar eu cred ca si dinsii au probleme”.

Profesorul Bolovan, desi adversar cu Netin, s-a vazut in postura de a fi de acord cu acesta. El a folosit proverbul cu ouale ce nu trebuiesc toate puse in acelasi cos. Discutia a alunecat la ce cauta Emil Boc sau Stolojan in aceasta campanie?

 In rest, Bolovan a masurat prin Cluj si stie ca fiecarui cetatean ii revin 7 metri patrati de verdeata in loc de 17 si propune o „centura verde”.

 15 noiembrie: Bonus?

La Alpha, un fel de „viata satului”. Meritul agricol in grad de ofiter i-a fost oferit lui Vasile Cozma – candidat colegiul 2 Senat din partea PSD de catre francezi. „Am fost un promotor al invatamintului, stiintei, culturii si agriculturii franceze prin citeva actiuni concrete”. OK! Atunci te votam! Te votam!cozma-la-blondu

„La agricultura avem foarte multe de invatat de la agricultura Frantei. Ne ducem si aducem cunoasterea. In primul rind ovine si bovine, niste rase de carne”.

 „Poate ati vazut un minz imediat dupa nastere; ei, asa este agricultura clujeana”.

„Solutia este, in sistem liber, intre garduri electrice, dezvoltarea bovinelor Blanc de Belge, dar nu numai a raselor frantuzesti”. (…)Deviza mea electorala este: clujean pentru clujeni, clujean pentru transilvaneni si clujean pentru Romania. Dar Vasile Cozma nu crede in mistere, ci in protectia sociala. Mincarea conditioneaza starea de sanatate – este un medicament pe care il luam in fiecare zi.

Pe urma, Blondu’ s-a aratat ingrijorat de grava problema a hypermarketurilor. Nici Cozma n-a ramas mai prejos. Domnia sa este bulversata de preponderenta alimentelor importate.

 Cine tot da cu Bolovan in Laura Pop?

O a doua emisiune electorala mai cu cap si cu coada se difuzeaza pe Antena 1 si este realizata de Geta Todorut. Invitatii au fost tot din partea PSD: Ioan Bolovan si Laura Pop. Enfin! Aceeasi placa: educatie, sanatate, justitie, lapte, miere, PSD.todorut

Si invatamintul, si Justitia tipa, chipurile, dupa mina priceputa a social-democratiei. Si-au spus candidatii PSD (deja) vechile povesti, dar Geta Todorut s-a priceput de minune sa-i impiedice sa umble prin balarii, aducindu-i pe cei doi inapoi din sferele inalte unde tot doreau sa zburde.

In fine, sanatatea a fost a treia tema abordata. Laura Pop ne-a delectat din nou cu cabinetele de geriatrie si gerontologie pe care vrea sa le faca prin cartiere. La fel, va inventa dentisti si campusuri sociale.

Bolovan a masurat intre tim suprafata spatiilor verzi din Cluj si i-a dat exact 7 metri patrati pe cap de clujean, cind noi ar trebui sa avem peste 17 metri patrati. „O diferenta enorma”, avea el sa constate. „De ce parcul? De ce spatiul verde? Pentru ca ele produc oxigenul de care noi avem nevoie in aer. Putem sa traim fara apa, putem sa traim fara mincare, dar fara aer curat nu putem”.

 Mai cu fereala, Laura Pop s-a referit si la „colegul parlamentar care a dobindit milioane de euro in loc sa se ingrijeasca de cetateni”. Despre cine sa fi fost vorba? Sa ne gindim ca zicea de deputatul Buda?

 Bolovan a mai deplins, pe scurt, globalizarea. Bolovan va subventiona turismul cultural. Asa ca, hai sa mergem de aici… Nu vrem sa fim pioni ai globalizarii!

 

 

14 noiembrie: NCN mai colocvial, One TV mai incisiv, A1 in stagnare, Realitatea – penibiiiiiil, iar Alpha TV – science fiction (plictis la max)

Sa maninci sanatos, sa votezi sanatos! – este cea mai recenta formula hazoasa gasita de senatorul Eckstein-Kovacs Peter. Marturisirile au curs valuri: „eu mai maninc si sanatos, dar fumez de sting”. Ca si proiecte, sustine senatorul UDMR, isi va concentra eforturile in directia unei reformari a Justitiei, apoi un loc important pe lista de prioritati fiind combaterea coruptiei. Nu ocoleste nici proiectele ecologice – s-a remarcat deja in campania pentru salvarea Rosiei Montana, un proiect ambitios raminind cel legat de egalitatea de sanse in Romania.eckstein-a1 

„Ca si parlamentar vreau sa ajut cartierul meu si Clujul meu. Problemele identificate se leaga de circulatie, de lipsa spatiilor verzi. Dar menirea parlamentarului este sa face legi. Deci acest gen de probleme trebuie sa isi gaseasca rezolvari legale – va si in cazul reglementarilor privind spatiile verzi. Sansa de a ajunge la factorii de decizie reprezinta o alta zona in care reusesc sa ajut alegatorii”.

 Centura ocolitoare si zona metropolitana ar merita cadre legislative care sa ajute o mai rapida realizare a lor – a mai spus Eckstein. In rest, prioiectele senatorului UDMR – sanatatea, mediul curat, dezvoltarea durabila a Clujului, directionarea fondurilor catre Cluj si catre Ardeal – au fost si ramin prioritati.

Eckstein a mai aratat ca relatiile lui cu administratia locala au fost intotdeauna de buna calitate, el fiind obisnuit sa ajute de cite ori este nevoie. „Ma consider o piatra de temelie, pe mine se poate cladi” – a tinut el sa spuna in final.

Despre social-democratie cu Blondu’ si Bolovan

blondu-si-bolovan

Infratire, miscari muncitoresti, intelectuali de stinga – o frumoasa sueta la Alpha Tv. Sigur ca Ioan Bolovan este istoric si are un cuvint de spus despre social-democratie, dar ce are asta cu campania? „Figuri tutelare la care se raporteaza stinga”? Mai, sa fie. Ai crede ca ar putea fi numai Ion Iliescu. Normal ca nici PSD-istul Bolovan n-a cazut in aceasta capcana. A preferat sa o dea inainte cu „dezvoltarea durabila”. Aici, evident ca s-ar mai putea discuta si despre coruptia durabila, dar se pare ca nu e de interes.

Bolovan se pronunta pentru un interventionism al statului, nationalizari de exemplu. In plus, o gramafa de bla-bla despre marile realizari de stinga, „grupul de la Cluj” – oameni de o probitate morala si de o onorabilitate iesit a din comun, in viltoarea politica… bla-bla… „Social-democratii clujeni sint altceva”. Ei, asta aproape ca banuiam si noi! Am mai aflat ca Ioan Bolovan munceste foarte mult si doarme foarte putin. Cam asta a fost.

Laura Pop strikes back

Laura Pop (PSD) vrea sa-i reprezinte pe saraci. Adica Justitie, Sanatate, Educatie pentru persoanele care au nevoie de o stinga. Si mai exact: pensii, salarii pentru profesori. Fiecare intelege ce vrea. Sa se face campusuri pentru persoanele defavorizate, cabinete de

lauta-pop-onetv1

geriatrie si gerontologie pentru virstnici. In fine, Laura Pop a promis politici sociale din partea PSD, protectie pentru IMM-uri, stimularea angajarilor (ha ha ha), ce mai, hai sa ne punem picioarele pe birou, sa ne punem comod, de-acu e PSD-ul si nu mai avem nici o grija. Haios.

Din pacate, coruptia este un fenomen generalizat – a conchis Laura Pop. Candidatul PSD s-a referit apoi la initierea unei legi privind raspunderea magistratilor. Ceea ce este cit se poate de corect. Apoi, un sfert de ceas nu s-a discutat despre nimic. sau si mai exact, ar fi fost mai bine sa se taca pur si simplu. Mai la vale, candidatul PSD a trecut la atacuri. Anume atacuri la adresa PD-L. (by the way: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=117&cam=2&leg=2004&pag=5&idl=1 )

S-apoi Buda n-o chiulitu/ Numa on tir s-o-navutitu

„Sint persoane care in mandatul de 4 ani de deputat au ajuns la niste averi fabuloase pe care cu siguranta nu le-ar fi putut atinge daca s-ar fi preocupat de drepturile si interesele cetatenilor. Cred ca cetatenii stiu ca e vorba de dl. deputat Daniel Buda, dl. deputat Petru Calian, persoane nominalizate pe lista Academiei Catavencu ca fiind persoane incompatibile pentru un viitor mandat de deputat. Se pare insa ca au fost cumparate toate ziarele, tocmai ca informatia sa nu mai ajunga la cetateni. Eu cred ca sint aspecte care se pot verifica. Se pot verifica pe site-ul Parlamentului averile candidatilor acestora. (…) Din punctul meu de vedere, in conditiile in care in acesti ani ai reusit sa iti dublezi averea, chiar sa ti-o triplezi sau ti-o inzecesti, inseamna ca ai avut mai mult timp in a te ocupa de proprille tale afaceri. Si daca sint bani cinstiti. Justitia este cea care trebuie sa se pronunte asupra modului in care au fost cistigati acesti bani”.

„Colegul meu de an, de facultate, dl. Daniel Buda a fost parlamentar in acesti 4 ani. Trebuie sa vina in fata alegatorilor cu un bilant al activitatii. Eu nu discut decit despre lucrurile care se pot verifica. Averea lui impresionanta – citeva milioane de euro – care apare pe site-ul Camerei, cred ca trebuie sa dea de gindit cetatenilor. Din avocatura eu n-am reusit sa fac citeva milioane de euro pe an. Aici nu vorbim de invidie. Ii rugam pe cetateni sa se informeze corect si sa-l aleaga pe cel care sa-i reprezinte in parlamentul Romaniei”.

 

Mircia Giurgiu Showmircia-realitatea

Pe Realitatea TV, Mircia Giurgiu  a facut propaganda cu „audientele” pe care le tine (sigur ca asta oricum ar intra in atributiile lui de deputat). Raul Chis l-a „seminarizat” pe chestiunile cele mai dragi lui Giurgiu: legea fast-food etc. Uneori chiar ajungi sa te miri daca a murit de tot profesionalismul in presa sau ce naiba se mai intimpla? Giurgiu s-a dat rotund cu cele citeva sute de initiative legislative pe care le-a introdus in Parlament si n-a venit fulgerator nici o intrebare din partea realizatorului despre cite au ajuns legi. Va spunem noi: 12. Din 206 introduse.  In rest, Giurgiu nu a facut altceva decit sa indoape Comisia Juridica a Parlamentului cu imbecilitati ce au trebuit solutionate, desigur cu consumul aferent de timp si de energie. Deci, ar fi de trimis din nou in Parlament, nu de alta dat acum e sub culorile portocalii si el. mircia-ncnCa sa nu fim gresit intelesi: nu punem la indoiala „bunatatea” lui Mircia, ci doar capacitatile lui de a intelege legile si mersul lor. Dar a fi un fripturist cind PRM, cind PD-L nu inseamna ca si stii ce faci…

 La NCN, Mircia a militat pentru revitalizarea miscarii sindicale. Am mai aflat ca Mircia e suparat pe firmele de cablu. O discutie de bun simt s-a referit la raportul salarii – preturi. La acest capitol Mircia Giurgiu a fost mai mult decit decent. Pacat doar ca cei care ar avea capacitatile necesare sa militeze pentru un mai just raport intre salarii si preturi nu il vor sustine niciodata. Iar PD-L sub nici o forma, caci va parasi partidul imediat dupa alegeri. Din prostioarele dragute, Mircia si-a facut „Registrul candidatului” – un carnet in care isi noteaza problemele cetetenilor.

 

 

 Aurel Netin si bucuria de a fi clujean

0-netin-ncn

 Aflat la NCN, candidatul liberal Aurel Netin a adus in discutie ideea de Cluj – a doua capitala a tarii. Strategii si prioritati – ar fi punctul de plecare pentru Netin. Tocmai pentru ca proiectele sa nu moara la fiecare 4 ani. Netin si-a exprimat curiozitatea sa afle ce prioritati a avut Romania din 1990, ce strategii pe termen mediu si lung. Netin s-a referit apoi la serviciile care trebuiesc implementate pentru a se putea integra in structurile europene. Iar aici este nevoie de specialisti.

Aurel Netin a deplins calitatea dezbaterilor electorale. Apoi s-a referit la consolidarea clasei de mijloc. Apoi, legile ar trebui sa fie mai simple si aplicabile. In plus, descentralizare fiscala. Proiectul – probabil cel mai apreciat – cu care vine Netin ramine insa reabilitarea termica gratuita a blocurilor pentru cetateni.

Chestiile politice aiurea – alocarile de fonduri functie de culoarea politica etc. nu il incinta pe candidatul liberal. Nici participarea candidatilor PD-L aflati „cu totul si cu totul intimplator” la inaugurarile municipalitatii clujene nu le vede cu ochi buni. Doar critici.

Gurzau: „Bani, bani pur si simplu, bani” – asta asteapta oamenii de la politica?

One TV a continuat dezbaterile fata in fata. In partea stinga – trei invitati care stiau despre ce vorbesc, in dreapta – doi care picasera ca musca-n dezbaterea lipicioasa. daiana1Asadar, lovitura sub centura data PD-L a venit din partea candidatului PSD Virgil Radu Pop, care l-a acuzat pe Gurzau ca ar avea datorii catre bugetul local, pe care nu le-a mai onorat. Virgil Pop, foarte doct, a negat ca ar fi existat crestere economica in Romania, aceasta subsumindu-se doar guvernarilor social-democrate.

Fostul viceprimar UDMR Boros Janos crede ca nu e vorba numai despre bani. Tinerii vor case, batrinii vor siguranta. Iar acestea, programele uniunii le pot asigura. Iar pentru ceilalti – slujbe bine platite.

Candidatul liberal Capusan a ajuns la concluzia ca ar fi nevoie de respect. Politicienii ii respecta pe cetateni o luna la fiecare 4 ani – a fost concluzia lui. Noi chiar nu il putem contrazice.

Petru Bulzan (PRM) si Marius Ceclan (PNG-CD) au fost „observatorul linistit”, respectiv „tinar nou in politica”. Mare lucru nu au avut de zis. Vajnicul candidat PRM pare trezit din fotoliul unde motaia „linistit” in asteptarea pensiei, iar Ceclan e genul portarului cu 4 clase, servil, frustrat, care iti deschide usa injurindu-te de mama in gind. Cine si unde i-a „descoperit”? Trist, dar exista si partide extrem de disperate.daiana2

 Daca Boros da senzatia ca anii petrecuti in Consiliul local si in fruntea primariei i-au mai adus nitica experienta, apoi Virgil Pop pare un outsider deranjat de asumarea individuala a responsabilitatii in fata cetateanului – el crede tot „in echipa”. Si in faptul ca serviciile sau comertul nu pot produce bani, ci doar industria. Capusan, apoi, liberalul, pare un „teoretician” al bunelor maniere in politica.

 Vazind dezbaterea, am multumit lui Dumnezeu ca nu locuiesc in circumscriptia 4. Ar fi trebuit sa votez cu Boros. Si eu nu sint tocmai fan al acestuia. Oricum, felicitari pentru aceasta emisiune! Am mai spus-o, singura, practic, in care mai mult sau mai putin valabilii candidat isi masoara lungimea organului politic intre ei.

Ca o nota suplimentara, legata de profesionalismul celorlalti de la One TV, chiar nu realizez cum pot intrerupe o asemenea emisiune ca sa bage pe post ineptia cu „pasarea spin” din chilotii nu stiu carui domn Suciu. E aberant. Dar, e OTV…

 

12 – 13 noiembrie: macel in toata regula pe Realitatea TV

O zi ce se anunta anosta a devenit brusc hiper-interesanta din cauza razboiului dintre Horea Dan si Daniel Buda. Conflictul este mai vechi, dateaza inca din vremea cind Daniel Buda a fost avocatul omului de afaceri Dan. Cel putin, asa sustine Horea Dan. Tot candidatul liberal relateaza ca a avut surpriza sa il regaseasca pe avocatul Buda ca reprezentant legal al celor cu care tocmai se judecase. Urit, ce-i drept.

horea-dan1In fine, Horea Dan a avut „lovitura de deschidere”, cum ar veni. „Invitat” la Realitatea TV politicianul liberal a reiterat cele in prealabil prezentate deja in conferinta de presa.

Horea Dan a declarat ca “a intrat in politica cu privirea in jos”, fiindu-i rusine sa zica undeva ca este politician. De altminteri, toate sondajele ii confirma vorbele. Clasa politica are o infatisare odioasa in panoplia de imagini a cetateanului obisnuit. In legatura cu disputa, Dan considera ca “Justitia a ramas putin in urma” cu clarificarea situatiei in ceea ce-l priveste pe Daniel Buda (PD-L). Ca o alta observatie aici, poate ca nu atit o instanta judecatoreasca ar trebui sa actioneze, cit mai cubudarind o instanta morala. In alte tari, pentru mai putine acuze puse pe tapet politicienii demisioneaza (ori isi zboara creierii). Sigur, la noi nu e cazul.

 

“Trebuie sa incepem sa facem curat” – a fost declaratia forte rostita de Horea Dan. El sustine (si cine nu ar fi de acord?) ca demnitatea de parlamentar ar trebui sa fie la fel ca in alte parti ale lumii. Dan a afirmat ca Buda a reusit in ultimii ani sa stringa o avere considerabila. Nimic rau in a stringe bani! Problema survine cind acesti bani sint facuti “la limita legii”, ba inca numele tau mai este asociat cu scandaluri tip “santaj-Gazeta”. Dan i-a cerut lui Buda sa isi retraga acum candidatura.

 

Cine este Horea Dan, “cel care vrea sa-l scoata din cursa pe Daniel Buda”? – a fost intrebarea moderatorului. Liberalul a explicat ca in primul rind este “un om curat”. Fara trecut problematic. Pe urma, ca este profesor, om de afaceri, parinte. A si aprofundat aici, dar pentru economia subiectului, sa zicem ca e putin important.

 

Daniel Buda s-a aratat jenat de la bun inceput de subiect. La inceput a crezut ca subiectul se va “scalda” si a luat-o catinel. Pe urma, pentru ca Raul Chis a abordat problema documentului elaborat de cele trei ONG-uri si initiativa lor pentru Parlament curat, Daniel Buda a incercat sa bagatelizeze lucrurile, sustinind ca altii pot avea o alta parere despre el.

 

Dar Chis a insistat! Ei bine, Daniel Buda s-a enervat cumplit, grimasele lui aratind clar ca nu se simte prea confortabil in fata subiectului. Dintr-o data nu mai era vorba doar despre Horea Dan… Nasol. Asa ca, s-a dezlantuit. Vezi si galeria de imagini. Buda a inceput sa tune si sa fulgere, sa profereze amenintari. Amenintari gen: sint avocat, stiu eu cum sa-i aranjez!

 

De aici, discutia a devenit si mai prapastioasa. Daniel Buda a afirmat cu tupeu ca el a fost avocatul ziaristilor („am fost avocatul ziaristilor presei” – ca sa fim mai exacti), ca el i-a aparat in instanta pe jurnalisti. A uitatat, desigur, sa zica de faptul ca doar pe unii ziaristi, anume ai lui Liviu Man. Fie ca vorbim de Ziua de Ardeal, fie ca vorbim de Trustul Gazeta.

 

Partea cea mai hazlie este ca Buda a esuat in a-si face treaba prea bine chiar si in cazul ziaristilor lui Man. Ca sa dam un exemplu, regretatul Florin Chima s-a vazut nevoit sa renunte la serviciile lui Buda, intrucit acesta ii cam pierdea cauzele. Si mai dragut este faptul ca Raul Chis si Calina Berceanu au fost dati in judecata pentru “calomnie” si ghiciti cine era avocatul acuzarii: Daniel Buda.

 

Cireasa de pe tort este ca Raul Chis, pe vremea cind mai purta scutece intr-ale jurnalisticii, a dat in vileag faptul ca ziaristii de la Ziua santajeaza. Pentru asta a fost dat in judecata! Mai exact, ne referim la perioada pre-Gazeta! Acum, sigur ca Raul Chis putea avea o subita amnezie in studio, altfel e greu de crezut ca n-ar fi ciripit nimic despre caz. Ori, poate, Daniel Buda este deosebit de “platinum” pe la Realitatea.

 

  buda9                         buda10

 

 

                                            

buda5

  

Disputa a continuat pe Antena 1. Horea Dan a declarat in emisiunea lui Sorin Calin ca Buda „a demonstrat ca stie sa faca bani pentru el si ca a stat pe bani publici in timpul asta, dar n-a facut nimic pentru noi”. Candidatul liberal s-a referit apoi si la ceea ce el considera contraatacul lui Daniel Buda, anume ca peste afisele lui electorale au fost lipite afise ale PD-L. De altfel, Dan a si depus o plingere la BEJ. „Nu credeam ca va mai avea tupeul sa-si mai scoata capul. Credeam ca se va muta din Cluj” – a mai zis Dan referindu-se la „acest om cu nume predestinat” Buda. Dan a reiterat invitatia de a sta fata in fata intr-un studiou TV cu Buda, chiar daca acesta „minte si dezinformeaza”.

 

Netin ia taurul de coarne: „Presa ar trebui sa aiba mai multa obiectivitate”

netin1

 

Netin a cerut presei mai multa obiectivitate, sustinind si faptul ca cetatenii au dreptul sa fie corect informati. El a aratat ca dincolo de campania care se desfasoara pe televiziuni, exista si site-uri ale candidatilor, de unde cetatenii isi pot extrage informatiile.

 

Netin a deplins faptul ca nu exista dezbateri cu candidatii. Concluzia lui Netin a fost ca actuala campanie se bazeaza pe demagogie si pe manipulari.

 

Netin a propus un proiect pentru izolarea termica gratuita a blocurilor de locuinte, pornind de la constatarea ca majoritatea blocurilor ridicate in perioada comunista au probleme grave de izolare. Ceea ce inseamna automat si facturi mari la intretinere. Problema, desi pornita de la observarea unei realitati locale, lasa loc unei abordari globale, nationale. Horea Dan s-a raliat acestui proiect, aducind insa si o contributie proprie: avind in vedere ca au existat doar 32 de tipuri de blocuri construite in perioada ceausista, in asa-zisul calcul termic se pot reduce cheltuielile in ceea ce priveste proiectele, plus – zice Horea dan – primii beneficiari ar trebui sa fie cei cu ajutor social.

 

 Lapte si miere pe One TV

 

Candidatii din Colegiul 3, n-au fost decit 3: Mircea Jorj (PSD), Csoma Botond (UDMR) si Ionel Stoia (PNG-CD). Mare necaz a fost ca n-a venit si candidatul PD-L Petru Calian! Doamne, ce s-ar mai fi duelat candidatii in proiecte! Ce si-ar mai fi ciocnit doctrinele! Dar, ce sa-i faci? Domnul Calian a dat o septica one-tvcu pensionarii, aveam sa aflu dintr-un buletin de „stiri”.

 

Asa stind lucrurile, cei trei candidati au inceput sa se respecte si sa se iubeasca fara rezerve, chiar pe fata, cazind de acord ca cei de pina acum au fost cum au fost, insa de acum vor veni ei, mai tineri in spirit si ca lucrurile vor fi mult mai frumoase.

 

Csoma Botond s-a pronuntat pentru un Parlament mai responsabil, care sa ridice salariile mai des, treptat, nu doar inainte de alegeri. Sigur, si camioanele trebuiesc alungate de pe Bulevardul Titulescu. Si mai sigur ramine ca fondurile europene trebuiesc cumva accesate.

Mircea Jorj a fost imediat de acord. Jorj s-a aratat impresionat de numarul mare de masini din Cluj. S-a pronuntat pentru o absorbtie de fonduri europene. Stoia de la PNG-CD a cazut si el de acord, ca ce sa faca? Legat de infrastructura, Stoia are si o alta problema: „Nu vine nimeni sa spuna cit se fura de la Autostrada transilvania”. Solutia gasita a fost ingenioasa: sa importam niste germani sa ne faca autostrada!

 

 Csoma Botond a revenit la problema care parea sa-l doara cel mai mult: salarii si pensii mai mari. Si Mircea Jorj ar da salarii, dar ar lua salariile unora (din ministere) si le-ar da altora (din invatamint). Stoia, expert contabil, e ingrijorat de diferenta dintre salariile mari si salariile mici. Stoia ar da salar minim de 200 de euro. Din nou, toata lumea a fost de acord. S-au iubit fugar, au mai ris nitel si pe urma si-au promis „colaborarea” pentru diversele proiecte.

 

(S)pionii zilei: Doar tinerii se gindesc la tineri?

 

Alpha TV si „prietenosul” moderator Botez au adus in studio reprezentantii UDMR Csoma Botond si Szenci Bianka. la-blonduCsoma Botond a explicat ca tinerii nu sint propriu-zis interesati de viata politica, ba mai mult, au chiar o parere proasta despre politica in general. Ideea celor doi tineri candidati UDMR a fost ca este nevoie de schimbarea perceptiei despre politicieni, primul pas fiind atragerea lor in campanie, urmind ca in anii urmatori sa le ofere ei, cei alesi, o reprezentare plina de bun simt. Cit despre realizari, sigur ca ar fi mai substantiale daca si numarul udemeristilor ar fi substantiala. Asa insa…

 

Tinerii politicieni maghiari cred ca de gindit, se gindesc si „seniorii” la tineri, doar ca aici se blocheaza totul. Pensii si salarii decente, seriozitate, coerenta in legislativ, reconversie profesionala, dezvoltari ale infrastructurii, prezervarea putinelor spatii verzi care mai exista – ar fi inventarul chestiunilor invederate de Csoma si Szenci.

 

Asa, de kiki, aruncati o privire si la Prodan: http://prodan.wordpress.com/2008/11/12/ipocrizie-de-parvenit-politic/

 

„Vointa sau placerea de a avea un reprezentant” in Parlament. Pai ce pusca mea?

 

Ori ca televiziunea publica are o influenta nefasta asupra politicienilor, ori ca asa sint ei de fapt, chiar nu stiu, dar fapt e ca ditai confruntarea la care ma asteptam s-a transformat intr-un simulacru de joc gen profesorul intreaba, cei trei corigenti incearca sa zica si ei. Spre exemplu: „In Romania, criza este la un nivel psihologic. Importanta ramine fundamentarea bugetelor si executia lor clara” –  sustine Viorel MorarPSD (colegiul 10 Huedin). Deci, importante ramin padurile si pasunile alpine. bogdanel-tv-clujDar si „lemnul, aerul, piatra si argila”. Sintem salvati! Sigur, ar mai fi apa, aerul si fraierul, dar despre toate acestea, poate intr-o alta emisiune, prieteni… Pe azi, gata cu „compunerea”.

 

Mircea Pusca (PNL) spune (fixind ca un Sfinx moderatorul) ca se supune variantei de vot uninominal. Chiar? Ei, da’ ne-am luat o piatra de pe inima! „Cheia succesului va fi cinstea. Si acordarea de expertiza si educatie, daca va exista motivatia necesara si oamenii vor dori sa munceasca”. Pusca mai crede ca un rol important revine cursurilor de perfectionare si de gestionare a padurii, a fondului lemnos, a muncilor agricole.

 

– Notorietate sau experienta? – Da. Este parerea candidatului Ioan Iulian Morar (PD-L).

Insa domnia sa mai are o problema: de ce stau mai multi unguri in unele localitati din zona Huedinului, astfel incit un roman (adica el) sa nu poata cistiga suficiente voturi? Nedreptate! Alte colegii au unguri mai putini!

 

O a doua emisiune pe TVR Cluj i-a adus in prim plan pe candidatul pentru Senat in Colegiul 3 – Marius Cristian Crisan Pacurar (PNG-CD) – artist, si pe Alexandru Dima – candidat PRM la Senat, Colegiul 1. Cei doi au vorbit (dupa parerea mea – in mod total aberant) despre turism. Ei bine, turismul trebuie sa scape de birocratie, am aflat noi, trebuie sa se faca prin „aducerea fondurilor din strainatate” si cu respectarea valorilor nationale. No fain! anghel-tvr Pe urma, mai la vale, cel din partidul lu’ Gigi a mai conchis si ca pe la noi, turismul „se face la nivel medieval”. Iar hotelurile sint invechite. Si-asa au tinut-o, frate, pina la capat de emisiune. Obedienti candidati mai avem! Adica vine una bucata Anghel – moderator TV si zice „turism”! Iar ei se fac luntre, punte, bac si pluta, si nici unul nu-l intreaba da’ ce-are, nene hotelu’ cu fotelu si sula cu prefectura? Poate am si io ceva de zis! Sau n-am? Pentru cei care au suferit la matinalele de ofinioara de la Antena 1 Cluj as mai adauga ca nu s-a schimbat nimic de atunci. Anghel e Anghel.

 

 Exista o vorba mai demult, pe cind nu se inventase prosteala cu 3 ani de facultate si inca se mai dadea admitere: jumate din candidati sint turisti! Ei bine, la uninominale, am eu impresia,  proportia e mult mai mare…

 

Radulescu traieste! Bine

 

Este bine ca oamenii isi spun pasurile, aflam si noi ca ei exista, „nu avem altceva de facut decit sa le spunem ca dupa 30 noiembrie cind vom fi parlamentari, relatia aceasta va continua”. Pe urma s-a trecut la Sectia de chirurgie vasculara din cadrul Spitalului de Chirurgie 2.radulescu-realitatea

 

Deci, a fost pe baza de „acesti bolnavi isi vad boala lor”, „relatia cu cel operat trebuie sa fie una speciala”…

 

 Si, sigur, vom avea Spital de urgenta. Probabil ca la Campenesti. Oricum, problema e sa avem medici. Si sa nu fie navetisti.

 

Final apoteotic: totul depinde de „echipa”. In traducere libera, noi sintem cam portocalii, dar numai impreuna. De aia e uninominal. Boc si Stolo = Radulescu, deci votati-ma! Pe urma, om trai bine. Noi. „Proiectele lui Radulescu” inseamna de fapt ca nu avem nici un proiect. Dar merge ca „platinum” si asta.

 

Despre refacerea FSN-ului, numai de bine

 

Virgil Radu Pop si Laura Elena Pop – ambii PSD, au aruncat (la figurat) cu bani in alegatori: pensii babane, salarii stabile, investitii, cota unica progresiva. Cel mai dragut pare insa apetitul protocronist al Laurei Pop, care poate sa fie „uimita” de orice au facut altii, caci PSD a facut toate legile bune din tara.0-danciu

 

Asa stind treburile, marele om de condei Florin Danciu s-a aruncat asupra invitatilor: „Ne indreptam cumva spre o refacere a FSN-ului?”

 

„Nu cred”, a recunoscut Virgil R. Pop. Nu de alta, dar partidele evolueaza.

 

Atunci o alianta cu PNL-ul? – s-a mai incordat o data Danciu. „Imi este greu sa vorbesc despre aliante” – parat Pop. Laura Pop insa, viseaza frumoase si roze majoritati precum taiorul dumneaei. (A urmat poezia cu post-aderarea si cu domnul Puscas). Pe urma, s-a ajuns la subiectul Daniel Buda. La inceput s-a gidilat tema cu fraze gen „cetatenii vor aprecia corect oferta electorala a fiecarui partid, care e bilantul fiecarui deputat”. Apoi, au urmat duritatile: care este averea care o are, sa vedem daca acest candidat s-a ocupat intr-adevar de problemele cetateanului si de binele cetateanului, ori s-a ocupat mai mult de afacerile lui si de dublarea averilor pe care le-a avut. „Daca ai timp sa te ocupi de afaceri, inseamna ca ai mai putin timp sa te ocupi de drepturile si interesele cetatenilor”.

 

Boc la NCN

Motto: E tara astazi cint si bucurie/ Cu cerul ei lumina de amiaza,/ Urmind Eroul Natiunii/ Poporu-ntreg spre viitor cuteaza./ Ne este tara astazi primavara/ Si straluceste-n noi, cei ce-am jurat/ Sa ctitorim inaltele columne/ Avind in frunte marele barbat

boc-la-danciu

 

 Pe scurt: Guvernul si-a batut joc de Constitutie, a umilit Parlamentul; se naste dictatura din cauza PNL; presedintele e bun; premierul va fi Stolojan si nu avem dreptul sa mai venim cu alta solutie, caci partidul a decis; PD-L va cistiga alegerile; Stolo a alergat fara probleme la Izvorani = e sanatos; si Boc e sanatos; PD-L va fi la guvernare cu PD-L; in PNL va avea loc o lovitura de palat, in mod inevitabil; beti palinca de-a noastra; ungurii-s rai, UDMR nu va guverna; vine vremea celor cu salarii mici; Fenechiu face la Iasi tot felul de mansarde; Melescanu face tot felul de lucruri la Ploiesti; vintu bate, apa trece, pietrele ramin…

Singura veste buna este ca Florin Danciu si-a mai desclestat dintii, a reusit chiar sa puna citeva intrebari marelui candidat in toate circumscriptiile Clujului, ba chiar a reusit sa si muste. Un pic.

    

 

 

 

11 noiembrie: prostia contraataca

Am stabilit deja ca avem o deficienta in sistem in ceea ce priveste presa de televiziune. Mi se pare normal ca televiziunile sa incaseze chiar si „platinum” de pe urma unora, dar mi se pare total gresit ca in acest pret sa intre si onoarea jurnalistului de televiziune. Mi se pare si mai degradant ca jurnalistul sa se prostitueze in fata unui candidat si sa fie nevoit sa il „perie” pe acesta, doar pentru ca omul a venit cu portofelul la el.

Una ar trebui sa fie publicitatea electorala, alta ar trebui sa fie „dezbaterile”. La cit rahat a mincat deja televiziunea clujeana numai in citeva zile, ma tem ca i se va face rau! Mie deja mi s-a facut, doar privind. Si ar mai fi o mica problema: nu toti cei care se uita sint bizoni.

Ca atare, multe de zis despre realizatori n-ar mai fi. (Desigur – astept si niste injuraturi, nu ca m-ar durea altundeva decit in cot…) Dar sa revenim! De departe cel mai penibil realizator ramine Mircea Rusu de la One TV. Totusi, prostia de 5 stele de aici era pe alocuri distractiva. Pacat. Pacat ca One TV a decis, cica, sa intrerupa seria de asa-zise emisiuni electorale, tocmai cind realizatorul cu ajutorul noului invitat (Tiberiu Kovacs – PNG-CD) a ajuns (din nou) la performanta de a vorbi fara sa stie despre ce! Nici Kovacs nu prea stia, dar asta pare firesc… Au mai spus:0-tibi-kovacs

         nesimtirea este ridicata la rang de virtute: Primaria isi inchiriaza spatiile comerciale detinute in oras la preturi mari

         ar trebui desfiintat Consiliul Local ca sa scada preturile (!)

         politia comunitara fura masini de pe strada, in loc sa ofere servicii (aici ar merge omuletul care se tavaleste de ris din YM)

         sa nu ai voie sa circuli decit cu masini noi prin oras

         infiintarea de instante de judecata pentru “contencios” in Primarii (de ce nu aerogari, nu pricep!)

         introducerea votului cenzitar pe baza de cursuri despre doctrine

         statul nu mai are ce cauta in economia nationala

 

Si tot la One TV, tot cu „marele om de presa”, Teodor Pop-Puscas a cugetat despre „liniste si ordine publica” si probleme ale politistului. De retinut doar ca Pop-Puscas vrea o lege pentru societatile private de paza (omul are si el o asemenea societate si vreau un cadru mai lax ca sa se poata misca in voie), ar mai vrea cite ceva pentru Politie si cite ceva pentru Jandarmerie, dar de framintat il framinta „Pachetul de legi” privind siguranta cetateanului, care „trebuie sa fie mai presus de siguranta Statului”. Misto. Usor liberala gindirea asta social-democrata!

 

Pe Alpha TV a fost un adevarat recital Paul Calin Botez. „Blondu”. La inceput a fost o hirjoneala amicala cu Ioan Petran, candidat PNL in Colegiul3. Am aflat ca Petran nu vrea mare lucru, dar ca e deosebit de ingrijorat. Cu ajutorul lu’ Blondu a ajuns la urmatoarele:

 

         sanctionarea deputatilor care nu isi fac treaba, ceilalti sa faca rapoarte de activitate

         interzicerea traficului greu in Cluj

         refatadizarea blocurilor din sensul giratoriu Marasti

         consiliul seniorilor – 30-50 de persoane care monitorizeaza activitatea civica – sa se alcatuiasca din pensionari platiti de Parlament

 

Pe cind sa ne revenim dupa prosteala cu „neighbourhood watch”-ul, iaca intra un trio de aur in studio: Buda, Hardau si Mircia Giurgiu. Candidati de categoria A. Cei din categoria B de la PD-L au fost trimisi la Raul Chis la Realitatea. Dar, ajungem noi si acolo. Ei bine, Blondu’, s-a prostituat minunat. A mimat frumos, s-a indignat cind a trebuit, aproape ca a si plins in momentele mai dramatice… Sa punctam:

 

         frauda electorala pe cale sa se producablondu-si-buda

         proasta guvernare liberala

         alungarea PD-L de la guvernare (si vai si aoleu!)

         PNL si PSD si-au impartit prada si au lasat economia prada cancerului (zice Hardau)

         Stolojan are un plan anti-criza (mai stii? probabil vrea sa nationalizeze valuta????)

         absorbtia fondurilor europene

         cresterea salariilor in mediul privat, reducerea taxelor

         ajutorarea IMM-urilor

         salarizarea profesorilor functie de Pactul pentru educatie

         infiintarea unor centre de informare in scoli (ati ghicit: Hardau)

         dezvoltarea cartierelor

         scoaterea traficului greu din Cluj (Buda, ca i-a zis Blondu ce vrea Petran – in pauza publicitara – asta e „pe surse”)

  Si iata-ne ajunsi la cel mai urit moment al serii. Maestrul Botez simte subit ca trebuie sa se ridice la inaltimea momentului si conchide apoteotic (privind in camera) si avertizeaza ca „vin vremuri grele” – mai ales daca nu vin portocalii la guvernare – si, evident, subliniaza plin de el ca alegerile vor fi fraudate. Asa i s-a cerut sa zica, asa a si zis.

                                      Un mic cadou pentru Calin Botez… Poate avea nevoiehirtie-buda. Sa zicem ca e din partea Coalitiei pentru niste pioni ai zilei mai curati.

    Si, by the way, poate APPC ar trebui sa aiba un cuvint de zis. Dar poate ne lumineaza Tibi Farcas… Sau e normal ca jurnalistul sa fie animalul de companie al PD-L? Al PSD? Al PNG-CD? Al oricui?

 Si pentru ca tot am luat-o de jos in sus, hai sa vedem ce a fost pe Realitatea. Am zis deja ca au fost trimisi aici politicienii de categorie B din PD-L, adica Adrian Gurzau si Petru Calian. Gurrrrzau a rostogolit niste RRRR-uri patratoase catre Raul Chis care l-a intrebat cum de traieste doar din indemnizatiile de sedinta la CL (cind in realitate are si vreo 2 firme), dar pedelistul s-a descurcat bine. La fel si Calian caruia Chis i-a „amintit” ca are o masina scumpa. Populista chestia, dar probabil ca prinde la neam. Am notat urmatoarele, din ultimele doua rafale ale lui Gurzau, intrucit dl. Calian a fost mai curind figurant:

realitatea-gurzau          Tariceanu isi face de cap, salariile profesorilor sint compromise

          egalitate de sanse pentru femei

         bugete multianuale

         repunerea in circulatie a mocanitei pe Valea Ariesului

         constituirea Parlamentului unicameral, care sa controleze inclusiv entitatile guvernamentale

 Eforturi consistente au facut Florin Danciu si Anca Dinu, pe NCN, avindu-l pentru inceput invitat in studio pe Ioan Petran (PNL) iar ulterior – tot un trio PD-L: – ca la Alpha: Serban Radulescu (in premiera), Calian si Gurzau.  ncn1Eforturi zadarnice, insa, dezbaterile fiind de o penibilitate iesita din comun.

In ceea ce il priveste pe Petran, acesta a sustinut teoria „iubirii neconditionate” a guvernantilor, a viitorilor parlamentari de dragul interesului clujenilor. Petran nu le-a uitat nici pe babele care „monitorizeaza civic” ce fac cetatenii si raporteaza parlamentarului. Desigur, traficul greu va fi scos din Cluj.

 Petru Calian ne-a spus-o pe aia cu necesitatea motiunii de cenzura. Pe urma s-a ingrijorat de soarta profesorilor. Gurrrzau a vorbit despre rrrrata sarrraciei, constatind ca avem si foarte multe familii dezmembrate. RRResurse financiarrre ne trebuiesc – ca sa nu avem o populatie decimata. Calian a avertizat ca in citiva ani nu vom mai avea decit 15 milioane de oameni in tara. Dezastru, dom’le. Femeile sint maltratate (zice Gurzau), copiii se sinucid (zice Calian).

O alta idee revolutionara a candidatilor PD-L a fost reactivarea pensionarilor, readucerea lor pe piata muncii. In conditiile cresterii somajului si a disponibilizarilor deja demarate, cam lasa loc unor semne de intrebare teoria lui Calian, intarita si de doctorul Radulescu, promotor ad hoc al fericirii pensionarilor. Bancile romanesti sint in criza acuta de lichiditati – a mai zis Calian, care vrea – impreuna cu Gurzau – sa reintroduca pe piata contractele civile. Chipurile, ca sa scoata economia „din zona gri”. Apoi, Gurrrzau nu mai vrea sa se bazeze pe gaz, ci pe combustibil alternativ. Afara de faptul ca Florin Danciu a amenintat ca se va enerva, nimic notabil. Am fi preferat sa se enerveze in fata acestei revarsari generoase de stupiditati.

 

Deci, cum ramine? Chiar nu putem sa ii intrebam nimic valid pe candidati? Chiar trebuie sa inghita presa toate magariile insirate ore in sir de acestia? De ce? Nu e chiar nimeni CAPABIL sa le puna citeva intrebari? Vorba lui Moromete: Da’ pe ce te bazezi? De unde stii? De ce? Cum? Pentru cine? Esti prost?

 

 

 

 

 

 

10 noiembrie: desant politic asupra televiziunilor

clujeni-in-parlament De departe cea mai reusita emisiune electorala (so far) este Clujeni in Parlament. Daiana Cuibus reuseste performanta – unica pina in acest moment – sa aduca fata in fata candidatii din fiecare circumscriptie si sa lase telespectatorului sansa de a-i compara. Chiar daca nu exceleaza propriu-zis, Clujeni in Parlament are un ingredient important: este o emisiune echidistanta. In primul rind. Pe urma, exceptind PD-L-ul care „nu se coboara” in a participa la asemenea emisiuni „pe bune”, purtate intr-o nota de decenta, de remarcat interesul tuturor candidatilor de a dezbate fata in fata chestiunile ce ii privesc pe alegatori.

Un bine meritat loc 2 ar reveni apoi micutului post Alpha TV si vechii-noii emisiuni conduse de „Blondu” – Pionii Zilei. Cu aplecare, cu cazna pe alocuri, realizatorul incearca sa smulga declaratii unei echipe „complicate” de mai mult sau mai putin politicieni prezenti in studioul din „Paradisul cumparaturilor” – Leul, aka Hala agroalimentara. O misiune dificila, dar „muncita”.pionii-zilei-alpha

O emisiune cuminte, poate prea sobra. In rest, desi anosta ca format, Pionii Zilei ramine decenta. Asa cum s-a incetatenit deja. Poate nu este un secret, emisiunea nu reuseste sa aduca nimic nou, nimic incitant, nimic de interes imediat. Oriunde ar calauzi moderatorul discutia, raspunsurile ramin stereotipe, goale de continut, pe alocuri, „Blondu” nu reuseste sa puna intrebari care le-ar putea duce vreo umbra de frison participantilor la dezbatere, necum vreo minima provocare in a depasi starea de apatie. Si, retineti, sintem la locul 2!

Pe locul 3, un alt „veteran” al emisiunilor nimic-spunatoare: Sorin Calin, mutat de la NCN la Antena 1 unde pastoreste Tu votezi. (De fapt, stiam ca eu votez!)

tu-votezi-a1-sorin-calinNorocul realizatorului sta, nu in propria dibacitate, ci mai curind in faptul ca invitatul vine cu lectia invatata – cum s-ar zice. Isi spune frumos textul, dl. Calin e neobosit in a ridica frumos mingea la fileu. Pina la urma, doar-doar trece si emisiunea. Caci distinsa Laura Pop (PSD) nu spune mai nimic, toate povestile si le-a insirat deja la celelalte emisiuni. Cum ar putea ghici insa dl. Calin? Pe cind sa atipesti, iaca se termina triumfal si emisunea…

La egalitate de puncte – deci tot locul 3 – ar fi NCN cu emisiunea condusa de marele om de condei Florin Danciu. Din capul locului o spunem ca ne-am fi asteptat la mult mai mult aici. N-a fost sa fie. De apreciat stradania lui Florin Danciu de a parea spontan, de a incerca sa iasa bine din dubla confruntare cu Apostu si Hardau, iar mai apoi cu neobosita Laura Pop si profesorul Bolovan. Din pacate, cei prezenti si-au spus pentru a suta data aceleasi texte, fara a fi opriti, fara a fi intrebati concret la ce se refera. Nimic nou. ncnNe-am bucurat, totusi, ca imaginea NCN-ului nu mai este stroboscopica. Si, ca sa lasam loc si unui moment de suspans, asa cum a facut-o si Florin Danciu, chiar am crezut la un moment dat ca va urma – in sfirsit – o intrebare tintita. „Ma asteptam la acest raspuns” – a subliniat Danciu, triumfal. Am asteptat cu sufletul la gura intrebarea desteapta ce plutea in aer… Si n-a mai urmat nimic…

Si uite asa ajungem la locul 4, o emisiune de nota 4. Aproape lesne de ghicit: Raul Chis la Realitatea. Cine si mai ales ce o fi avut in minte cel care l-a desemnat pe Chis sa comita o asemenea emisiune e greu de imaginat. Cert e ca invitatul a fost „platinum”, asa ca nici pomeneala de chestii nasoale.

Am aflat asadar cite ceva din putul gindirii lui Hardau, care s-a remarcat prin velocitatea cu care a ajuns de la NCN in scaunul din fata lui Raul Chis. In rest, nimic nou. Sueta a decurs conform planului, basca la sfirsit s-a mai glosat si pe tema frumosilor ani petrecuti de Hardau in uzina, unde din nefericire era TESA si nu „saibar” cum s-a exprimat Raul Chis.proiectele-lui-sov

Da, Autostrada Transilvania. Mega strategie: partitionarea contractelor. Tone de constructori pitici, vor face sute de kilometri de autostrada. Vor umbla ca furnicutele, trasi cu cheia. Nici pomeneala de subantreprize… Nooo… La fel, se va rezolva si cu invatamintul. E evident. Plus ca Boc va bate din palme si va ploua cu lapte si miere. Apropos, un badiuc zice in clip ca Hardau isi ingrijeste singur gradina. Pai la fel fac si eu!

Bun! Iata si ultimul loc! Si premiul limba de „aluminium”. One TV, in goana sa dupa justa inavutire a programat emisiuni electorale pe saturate. Nimic rau in asta, la o prima vedere.alegeri-2008-onetv

Doar ca, la cea mai penibila emisiune pe teme electorale ce se putea gazdui la un post de televiziune, s-au intilnit doi indivizi care au reusit inegalabila performanta de a duce discutia intr-un punct in care nici unul nu stia despre ce vorbeste. Am sa va uimesc! Tema discutiei era felul in care este ales un deputat. Nici caricaturalul candidat al PSD (Jorj) si nici ditai realizatorul Sabin Rus (sper sa nu ma insel asupra numelui) nu au reusit sa iasa din propria lor capcana. Nu ca s-ar fi putut intelege ceva din restul asa-zisei emisiuni. Ca sa avem o imagine cit de cit, iata si o succinta transcriere a monologului pe care l-a dus invitatul cca. 99 la suta din durata emisiunii:

Stinga nu inseamna comunism. Stinga nu inseamna un comunism in felul cum l-am cunoscut, stinga inseamna aaaaaaaaaaa in centrul stingii se afla omul si se afla tot ce se afla si inseamna coerent si aaaaaaaaa de asigura o protectie a omului. Stinga nu inseamna neaparat marile companii sau cele mai puternice companii ca discutam si de cota unica si nu voiam sa intru intr-o explicatie monotona si sterila.”

Sau si mai tare:

„Deci aici ma refeream foarte mult dadeam un exemplu si imi place foarte mult sa dau acest exemplu pentru ca este real si este foarte aberant. Ministerul Finantelor are 11.000 de functionari, deci are 11.000 de functionari, deci avem localitati ca si Huedinul care depaseste aceasta suma, dar undeva prin aceasta zona este. Este inadmisibil sa ai aparate greoaie.”

Anunțuri

8 gânduri despre „Top „Platinum” – „Gold” – „Aluminium” (2008)

Adăugă-le pe ale tale

 1. in orice caz, acest buda e mare nesimtit.. zicea ca nu ar fi nimic rau in a vinde si a cumpara, pentru a-si justifica averile..foarte tare! nici un avocat cinstit nu face atatea milioane de euro in cluj, in asa scurt timp. nu poti sa-l dovedestio ca a facut ilegalitati probabil.. dar stiti de ce? pentru ca e shmeker si pervers si a invelit frumos rahatu`
  si e un mincinos de ingheta apele

 2. Recunostinta sau furtisag?
  Poate ca in afara comentariilor aparitiilor candidatilor, ar fi interesant sa faceti si o comparatie a programelor lor. Atat intre ei cat si modul in care a evoluat discursul lor din precampanie si pana acum. Pentru ca mesajele se schimba in functie de perceptia pe care o au candidatii si stafful lor, despre reactia electoratului. Ceea ce spune mult despre soliditatea unor programe si despre cat de mult au crezut unii candidati in programele lor initiale. In tot raul si un bine, cei nesiguri pe programele lor preiau ideile bune. Un exemplu concret este al pdl-istilor (Dl. Hardau) si al psdistilor (dl.Pop Puscas) care au preluat in ultimele 2 zile ideea reabilitarii termice gratuite a blocurilor lansata de dl Aurel Netin. O idee foarte buna, intr-atat de buna si de agreata de electorat incat si candidatii pdl si psd au considerat ca merita „preluata” in programul lor in ultima saptamana de campanie. Sa intelegem ca Dl. Hardau si Dl. Puscas ii vor recunoscatori public d-lui Netin in perioada urmatoare, sau sa fie banalul furtisag cu care ne-am obisnuit deja?

 3. P.S. Urmariti emisiunea d-lui Hardau de pe NCN din aceasta seara (imediat dupa cea cu Dl.Netin) si veti vedea cum un fost ministru al invatamantului, profesor universitar, se face ca nu a auzit de dreptul proprietatii intelectuale si isi „asuma” ideea d-lui Netin ca fiind propria lui „emanatie”. Asa s-a comportat ca ministru, asa se comporta si ca om politic.

 4. nu stiu daca ati vazut un mesaj electoral al nesimtirii lui buda pe citynews, care il pupa in cur – alexa si padureanu adica – pe daniel.. se numeste „sa nu uiti, clujule” si e aberant. ca cica pedeleii au fost dati afara de la guvernare si alte tampenii.. ei cu ei au iesit de la guvernare (ca in vremea cdr), mai tata, nu i-a dat nimeni afara.. dar oricum atat buda cat si boc denatureaza realitatea si incurca cronologiile cu un tupeu.. de baietasi de cartier…

 5. „Si-acum, tineti-va! Lucia Morariu vrea sa se adopte o lege a vacantelor, domnia sa lucrind, desigur, la o agentie de turism.”

  Sunteti dezinformat: Lucia Morariu este secretar de stat la Departamentul de Turism al Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale…

 6. Lucia Morariu este secretar de stat la Departamentul de Turism al Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale

  dar

  are si o firma de turism, dupa cum ea insasi a subliniat de miliarde de ori. Si care e problema?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: